StoryEditorOCM
Splitumorni od prepiske

Bračni par iz Radunice planirao je dignuti kat kuće, ali ne može zbog HT-a: ‘Postavili su na našoj parceli kabel bez pitanja, a sad traže puste papire kako bi ga uklonili. I još su nam crijep oštetili!‘

Piše Antea Burazin
13. prosinca 2021. - 14:17

Supružnici Zlatko i Karmen Seletković žive u Radunici. Prije nekih mjesec i pol dana uočili su kabel koji zračnom linijom prelazi preko njihove parcele. Nakon niza provjera kod različitih operatera koji su izlaskom na teren utvrdili da se ne radi o njihovom kabelu, uspjeli su utvrditi da se radi o kabelu kompanije Hrvatski Telekom.

- Kabel je postavljen u periodu kada mi nismo bili kod kuće. Vidila sam ga 26. listopada i odmah sam sutra podnila prigovor u poslovnici Telekoma i poslala ga e-mailom u Zagreb - kaže nam gospođa Karmen Seletković.

image
Zlatko Seletković se buni se protiv kabla kojeg je T-com postavio iznad njegovog krova 
Duje Klarić/Cropix

U prigovoru je stajalo ovako: "Bez moje suglasnosti je postavljen kabel preko širine kuće broj 65 – sa zgrade broja 59 do broja 67 u Radunici. Pritom je oštećen i crijep. Molim da se što prije izađe na uviđaj i kabel ukloni s mog privatnog posjeda. Hvala."

Podneseni zahtjev kao i kontaktiranje službe Hrvatskog telekoma nekoliko puta, nije urodilo plodom, pa se gospođa Karmen po drugi put uputila u poslovnicu, gdje joj je rečeno da mora podnijeti zahtjev za izmještanjem kabela. No, ono što joj nije jasno je, zašto bi podnosila zahtjev za izmještanjem kabela kada nije podnijela ni onaj o njegovu postavljanju?

- Ovo je moj zračni prostor i pola dvora, ja mislim da treba suglasnost da bi kabel prelazio preko tog područja - kaže nam.

image
Duje Klaric/Cropix

Odgovor od navedene kompanije ipak je stigao, i to u pismenom obliku, no nije bio onaj kojem su se nadali. Pa, procedura je ovakva, zamorna i preduga. Kako to obično kod nas biva, potrebno je mnogo papirologije da bi se ova situacija razriješila.

Dokaz o vlasništvu nekretnine u obliku zemljišnog izvatka, zahtjev za izmještanjem elektroničke komunikacijske infrastrukrue (EKI) i dokaz o radovima zbog kojih se traži izmještanje, sve je to potrebno kako bi se uklonio kabel, kojega su nehotice, bacajući oko preko terase, pogledom ulovili. A da bi konačno dočekali, da im panorama s prozora bude lišena ovoga kabela, mora proći 30 dana od zaprimanja kompletne dokumentacije.

image
Zlatko Seletković
Duje Klaric/Cropix

Na svim frontovima zadaje im ovaj kabel torturu. Planiraju, kažu nam naši sugovornici i podizati etažu, s čime im ovaj digitalni konektor situaciju dodatno otežava. No i bez tih planova, zadiranje u tuđe privatno vlasništvo neprihvatljivo je. Radikalnim metodama poput rezanja kabela, što su im mnogi i savjetovali, ne žele pribjegavati, već pošteno i ispravno riješiti ovaj prijepor.

Umorni od ove prepiske i navlačenja, poentiraju nam za kraj naši sugovornici.

- Zanimljivo je kako sad tribamo dostavit puste papiruščine, a nitko nas za vlasnički list nije pita kad su isti kabel i postavljali?

Odgovor iz HT-a

 

Upit oko ove situacije uputili smo i Hrvatskom Telekomu i dobili odgovor:

"Zračna telekomunikacijska mreža je na navedenoj lokaciji postavljena prije više godina s ciljem omogućavanja korištenja usluga za korisnike u okolnim stambenim objektima te se nalazi na više od 5 metara od najviše točke objekta korisnika koji su Vam se obratili. Isto tako, u niti jednoj točki pružanja zračnog kabela ne dolazi do dodira s objektom na adresi Radunica 65.

Dodatno, s obzirom na konfiguraciju terena, eventualno uklanjanje zračnog kabela značilo bi i gubitak usluga za korisnike u okolnim objektima budući da ne postoji mogućnost postavljanja novih nosača i zračnih kabela na toj lokaciji."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 21:57