StoryEditorOCM
SplitU ordinarijatu

Božićno primanje splitsko-makarskog nadbiskupa za predstavnike vlasti i ustanova: ‘Molim Boga da nama ovog Božića dade dar koji je važan u današnje vrijeme, a to je čisto srce‘

Piše Ana Franić
21. prosinca 2022. - 15:38

U Nadbiskupskom ordinarijatu u srijedu je upriličeno božićno primanje kod splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše i uzajamna čestitka svećenika, županijskih i gradskih vlasti, predstavnika crkvenih i društvenih ustanova te javnih kulturnih djelatnika.

image
 

Božidar Vukičević/Cropix

Don Franjo Frankopan Velić, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije, u ime svećenstva i vjernika je prvi okupljenima izrazio čestitku. 

- Drago mi je da se možemo vidjeti na ovom tradicionalnom božićnom čestitanju nakon prekida prouzrokovanog koronavirusom. Pandemijska kriza zasigurno je ostavila tragove na svima nama, ali ona može biti povod da ponovno otkrijemo vrijednost susreta licem u lice. Lijepo je rekao filozof Emanuel Lévinas da lice drugoga objavljuje njegovo dostojanstvo, njegovu beskonačnost, njegovu neraspoloživost za uske i apstraktne pojmove i kategorije. Susret s drugim ako se odvija u istini i ljubavi uvijek je obogaćenje.

Ako u tom smislu svratimo pogled na proteklu godinu zasigurno ima trenutaka za koje moramo zamoliti drugoga za oproštenje. Samo kroz kajanje i praštanje moguće je steći široko srce koje će kucati s bližnjim i za bližnjega. Zasigurno ima i trenutaka za koje može zahvaliti drugome i takvi nas trenutci onda hrabre i nadahnjuju da snagom kročimo u budućnost koja je pred nama.

Što će nam donijeti nova 2023. godina? Ne znamo, ali samo jedno znamo, na našem životnom putu trajno odjekuje onaj poziv ne bojte se. Otvorite širom vrata Kristu i uprite svoj pogled u Krista i njegovo milosno lice koje susrećemo u sakramentima, svetom pismu i u susretu s bližnjima - kazao je generalni vikar.   

image

Generalni vikar don Franjo Frankopan Velić


 

Božidar Vukičević/Cropix

Nadbiskup mons. Kutleša je kazao da su dobrohotnost, radost, mir, sklad i darivanje darova lijepe i dobre stvari duboko povezane s Božiće. Postavio je i pitanje okupljenima je li to pravi razlog za slaviti Božić. 

- Naš razlog je Isus Krist. Božić je blagdan ljubavi, ali Božja ljubav je ta koja to omogućuje. Božić započinje naše izbavljene od grijeha i smrti. Zato ga je sveti Leon Veliki nazvao "rođendanom radosti". Ono što počinje u jaslicama završava našim spasenjem. Zato slavimo Božić i to je najveći i jedini razlog koji ljudsko srce treba - kazao je mons. Kutleša i dodao: 

image 

Božidar Vukičević/Cropix

- Ono što molim Boga je da nama, našem narodu i našoj Crkvi dade ovog Božića, dar koji je zaista veoma važan u današnje vrijeme, a to je čisto srce, srce koje vidi i to jasno vidi i "pronicavo srce" koje može "razlikovati dobro od zla". Neka nam Bog svima podari blagoslovljen i radostan Božić i sretnu Novu godinu - rekao je nadbiskup mons. Kutleša. 

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban je naglasio da su naši stariji vrijeme adventa nazivali blago vrijeme. 

image

Blaženko Boban


 

Božidar Vukičević/Cropix

- Imali su razloga zašto su ga tako zvali. Unatoč meteorološkim uvjetima koji vrlo često nisu blagi u ovo doba godina, ali vodili su računa o tome da nutrina čovjeka iščekivajući rođenje Isusovo postaje blago, plemenito prema potrebitima, bližnjima, obitelji i prema radnoj sredini. 

Zato je na nama zadatak da ove četiri adventske svijeće upalimo u svojim srcima, u svojoj obitelji, na svom radnom mjestu kako bi dočekali to vječno svjetlo na sam dan Božića. 

Svim stanovnicima Splitsko-dalmatinske županije želim sretan i blagoslovljen Božić. Želim im da te svijeće mira, ljubav, vjere, nade, radosti svijetle kroz cijelu 2023. godinu na dobrobit svih - poručio je župan Boban. 

U ime Grada Splita, svih zaposlenika i građana, čestitkama i lijepim željama uzvratio je gradonačelnik Ivica Puljak.

- U ovo najljepše doba godine svemu pristupamo drugačije, poslove i probleme rješavamo s puno više razumijevanja, dobrote i blagosti. Neka nam cijela nova godina bude takva - poručio je gradonačelnik Puljak poželjevši svima miran i radostan Božić.

image
 

Božidar Vukičević/Cropix

Božićno primanje svojim nastupom uveličala je operna prvakinja Tereza Kusanović.

image 

Božidar Vukičević/Cropix
image
 

Božidar Vukičević/Cropix
image

Nadbiskup splitsko-makarski mons. Dražen Kutleša u razgovoru sa Žarkom Deškovićem


 

Božidar Vukičević/Cropix
image
 

Božidar Vukičević/Cropix
image 

Božidar Vukičević/Cropix
image
 

Božidar Vukičević/Cropix
image

 

Božidar Vukičević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 12:49