StoryEditor
SplitANALIZA

Bliže se izbori u HDZ-u, Plenković traži pomlađivanje kadrova: je li moguće da i Splitom i Splitsko-dalmatinskom županijom zavladaju Mihanovići?

Piše Sandra Barčot
3. listopada 2021. - 18:29

Uoči izbora u HDZ-u, u nedjelju, 17. listopada, u splitsko-dalmatinskom ogranku nije "iskočilo" ni jedno novo ime koje bi pretendiralo na tu važnu funkciju. Stoga će, 99 posto kako doznajemo, HDZ-ovci najveće regije u državi za čelnika regionalnog ogranka opet imati tek jedno ime za zaokružiti, a to je Ante Sanader.

Premda je predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković tražio pomlađivanje stranke, članstvo i dalje podržava stranačkog veterana iz Kaštela. Čovjeka koji je u dva mandata bio gradonačelnik sedam Kaštela, dva mandata župan splitsko-dalmatinski, politički je tajnik HDZ-a, potpredsjednik Hrvatskog sabora, te predsjednik Nacionalnog odbora za preventivnu zaštitu i gašenje požara, ujedno i predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice. Upitali smo ga što očekuje na unutarstranačkim izborima.

Mihanović protukandidat?

– Demokraciju na djelu! Prvo više kandidata za ovu važnu funkciju koju sam obnašao u dva mandata po četiri godine, te treći mandat od godinu dana, budući da smo prošle godine izmijenili stranački Statut, pa se od lani unutarstranački izbori održavaju nakon lokalnih izbora. Zato imamo u godinu dana dva puta stranačko glasanje – kaže Sanader.

Na pitanje ostaje li njegova ekipa ista, barem što se tiče četiri potpredsjednika HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije, naglašava:

– To su Blaženko Boban, Dinko Bošnjak, Božo Čubić i Marko Ožić-Bebek. Sve, naravno, ovisi o predaji kandidature. Važna nam je zastupljenost svih dijelova županije, od Zagore, otoka, solinskog, sinjskog, trogirskog i drugih bazena. Za predsjednika županijskog HDZ-a trebate predati oko 750 potpisa podrške članova, nekih tri posto od ukupnog članstva ogranka.

Ako ga članstvo ponovno izabere, Ante Sanader kaže kako će nastaviti provoditi sve ono što je HDZ isticao u kampanji lokalnih izbora, a to je borba za bolji život građana, veći standard, javni interes, infrastrukturne projekte i ono što je za ovo razdoblje najvažnije korištenje novca iz EU fondova...

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Tko će i hoće li itko biti Sanaderov protukandidat u utrci za ulogu prvog čovjeka županijskog ogranka, još se ne zna, premda se minulih dana iz zagrebačkog sjedišta HDZ-a sve više čuje ime drugog Ante i to Mihanovića, mladog Sanaderova lava, koji se dokazao kao uspješan ravnatelj Ljekarne splitsko-dalmatinske županije i važan "kotačić" u radu stranačkih ogranaka.

Mihanović je, uz Tomislava Prljevića, glavni u stranačkoj organizaciji tijekom kampanja za lokalne, parlamentarne i EU izbore, čovjek na kojeg se može osloniti... A ako bi se dala šansa mlađem Mihanoviću, onda bi i u županiji i u gradu Splitu imali – Mihanovića. Iako, nisu u rodbinskim odnosima.

Vice Mihanović, HDZ-ov kandidat na minulim izborima za gradonačelnika Splita i prošle godine izabrani predsjednik gradskog HDZ-a, opet će u utrku za to mjesto. Ima podršku članstva, a u Splitu je oko 5600 hadezeovaca, kao i potporu stranačkog vodstva iz Zagreba.

Vice bi pomladio

– Želim nastaviti svoj rad uz istu ekipu, koja je uz mene bila i na prošlim izborima. Ušli smo u drugi krug lokalnih izbora, imamo devet vijećnika u Gradskom vijeću Splita, a što se rada u stranci tiče, moj fokus je pronaći ljude bolje od mene! Otvorit ću prostor mladim, stručnim osobama, koji kao i ja žele bolje za ovaj grad, za naše Splićane. Žele život modernog doba – direktan je Vice Mihanović, inače ravnatelj Lučke uprave.

image
Vojko Basic/Cropix

– Imamo 34 gradska ogranka, i slijede nam izborne skupštine gdje redom dolaze mlađe generacije – otkriva nam Mihanović, kojem za kandidaturu treba oko 160 potpisa podrške članstva.

Inače njegov tim na prošlogodišnjih izborima stranke, na adresi Sinjska 2, su tri potpredsjednika: dožupan splitsko-dalmatinski Stipe Čogelja, ravnatelj Porezne uprave Ivica Kusić, te ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Domagoj Maroević.

Slijede izbori i žena


Unutarstranački izbori u Zajednici žena "Katarina Zrinski" HDZ-a održat će se od 17. do 31. listopada za gradske i općinske, a za županijske od 7. do 21. studenoga. Splitsko-dalmatinski HDZ, koji ima najveći broj članica, njih 8000, po svemu sudeći imat će staru-novu predsjednicu.

– Svaka članica HDZ-a može se kandidirati, a ja ću osobno ići u novu kandidaturu za županijsku predsjednicu žena, nastaviti dalje raditi projekte za ravnopravni status žena, borbu protiv nasilja u obitelji i borbu protiv svih oblika ovisnosti. Uvijek ću poticati razvoj ideja kod žena, posebno poduzetnica i obrtnica, i naravno humanitarni rad – govori nam Danica Baričević, aktualna predsjednica žena u županiji, koja ide i u nove izbore, ponosna na minuli rad članica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. kolovoz 2022 08:13