StoryEditor
Splitdržimo mu palčeve

Bivši časnik Hrvatske vojske na čelu splitskih komunalaca u bitci za grad! Dlaka je krenuo oštro: Neodgovorno ponašanje nećemo tolerirati

Piše Gabrijela Radanović
30. svibnja 2020. - 15:32
Danijel Čikeš

– Taman sam maloprije organizirao odvoz 50 do 60 kamiona šute koju smo prikupili na ulicama, a potrebno ju je prevesti do tvrtke "Brkan Plano", jedine ovlaštene za zbrinjavanje takve vrste otpada. Na Slatinama trebamo pokupiti oko četiri tone otpada – ovim nam se riječima predstavio Goran Dlaka, novi voditelj komunalnog redarstva koji je na toj funkciji 14. travnja zamijenio Esmu Kalembu.

Dlaka se odlučio za nešto drukčiji pristup poslu, što je jasno po rezultatima koje iz svog rokovnika iščitava nakon tek mjesec i pol dana provedenih na toj funkciji.

To ne čudi ako uzmemo u obzir da je riječ o bivšem časniku, točnije satniku Oružanih snaga RH. Tako bi vrlo lako Dlaka mogao vojničku stegu i disciplinu primijeniti i na mali ured komunalnog redarstva u Splitu, što već, očigledno, i radi.

– Intenzivnije smo krenuli u sankcionirati prekršitelje koji nepropisno odlažu građevinski i glomazni otpad. Stavili smo u funkciju pojedine kamere "Split Parkinga", tako da smo u koordinaciji s policijom uspjeli pronaći neke od njih. Zadnjih par dana smo ih troje uhvatili. Koristimo sve moguće izvore kako bi došli do prekršitelja, a snimke nam ustupe i privatne tvrtke – kazao nam je šef redara, priloživši videodokaze.

Povećanje kazni

Njegova će inicijativa biti i povećanje kazni za nepropisno odlaganje građevinskog otpada, jer smatra da su kazne od 500 do 1000 kuna za fizičku te od 2000 do 10.000 kuna za pravnu osobu, premale. Posebno se usredotočio na periferiju grada, a angažirao je i poljoprivredne redare u obilascima zapuštenih površina.

image
Grad Split

Uz ograničen broj "komunalaca" potrebno je postići što veći učinak, međutim, u razgovoru s redarima naišao je na neke manjkavosti njihova posla. Naime, prošlo ljeto su se požalili čak i "Slobodnoj" kako po intervenciji imaju toliko papirologije da više vremena provedu u uredu negoli na terenu.

– U doglednoj budućnosti ću pokušati napraviti reorganizaciju odjela tako da redari budu više na terenu, a da u uredu imamo ljude koji bi se bavili samo papirologijom – dodao je te istaknuo da se uhvatio ukoštac i s problemom ilegalnih reklama.

– Tu bih posebno izdvojio one na Obali kneza Domagoja, a u našoj nadležnosti je površina iznad spomenika dr. Franji Tuđmanu. Jednu smo uklonili, a za ove koje su zakačene za zid ispisali smo 12 mandatnih kazni, jer ih fizički ne možemo ukloniti. No, zato ćemo im ispisivati kazne dok ih oni ne uklone. Sigurno ćemo se tamo brzo vratiti pa ćemo vidjeti tko je uporniji, mi ili oni – upozorio je naš sugovornik.

'Nema sive zone!'

– Svatko iz svoje perspektive tumači pravila, no meni je situacija čista i jasna što se tiče reklama. Nema tu sive zone. Za vrijeme epidemije sam se više usredotočio na olupine i šutu, ali kada krene sezona, usredotočit ćemo se na centar grada, konkretno na reklame i štekate. Već po popuštanju mjera krenulo je i širenje, tako da smo odmah sankcionirali dva ugostitelja, tako da znaju da se to ne može raditi – poručuje Dlaka.

image
karetasi split

Što ste tiče napuštenih vozila na javnim gradskim površinama, prisjeća se da je po dolasku na dužnost zatekao 89 olupina na parkiralištu na Dračevcu. Do sada su komunalci uništili 58 vozila, 20-ak novih su uklonili s ulica, dok ih je 70-ak u postupku odvoza, čime dolazimo do brojke od čak 180 vozila, što znači da je Split bogatiji za isto toliko novih parkirališnih mjesta.

– Baš jučer smo imali zanimljivu akciju – pauk-vozilo nije moglo izvući automobil iz uske ulice, pa smo tu olupinu iz uske ulice u Varošu uspjeli izvući u koordinaciji s vatrogascima. U Ulici Dinka Šimunovića mislim da je bilo čak 14 olupina, dijelom na privatnom, a dijelom na gradskom zemljištu. Zatražili smo suglasnost vlasnika privatne parcele i nakon dosta godina uspjeli taj problem riješiti. Ljudi ne znaju da možemo uklanjati olupine samo s gradskih površina – upozorava šef komunalnih i prometnih redara, no smatra da je dobro da javnost vidi da se takvi problemi rješavaju i da se neodgovorno ponašanje – ne tolerira.

‘Građani, surađujte s nama!‘


Voditelj komunalnog redarstva poziva građane na suradnju te pridržavanje zakona i propisa. Kaže kako posao komunalnih redara ne bi trebao biti lov na prijestupnike nego prije svega partnerstvo s građanima što se tiče komunalnog reda u gradu.

Uskoro se očekuje i nova odluka o komunalnom redu koja bi trebala unaprijediti rad ove službe, no učinkovitost se može ostvariti i u bilo kojem pravnom okviru kad ima volje.

S ulica odvezeno čak 650 tona šute!


Po nalozima komunalnih redara od početka godine do danas s gradskih ulica je prikupljeno 650 tona građevinske šute.

S obzirom na to da je cijena zbrinjavanja 450 kuna po toni, dolazimo do gotovo 300 tisuća kuna, koliko je Grad u polugodišnjem razdoblju potrošio na saniranje ljudskog nemara.

U istom razdoblju izdano je gotovo 190 naloga za uklanjanje građevinskog otpada te 38 mandatnih kazni i sedam prekršajnih naloga za nelegalno odlaganje glomaznog i građevinskog otpada.

#GORAN DLAKA#KOMUNALNO REDARSTVO#SPLIT

Izdvojeno

30. lipanj 2020 08:07