SplitUZVRAĆAJU KONCESIONARU

Bitka za kvadrate na Rivi se nastavlja, vlasnici kioska sa sladoledima vode rat s Gradom: 'Tisak' im ne smeta, a naš 'sanduk s đinđama oko njega' ukidaju nakon 25 godina

Piše Nikolina Lulić
23. ožujak 2017. - 12:59

Ne želimo kočiti radove na Turističkoj palači, samo želimo sačuvati radna mjesta za svoju obitelj nakon 25 godina djelatnosti. Već godinu dana ne spavamo jer se bojimo da ćemo ostati bez posla - poručuju supruzi Dario i Nada Alujević, vlasnica kioska za prodaju sladoleda koji se nalazi na istočnom dijelu Obale Lazareta, uz spomenuti objekt čija se rekonstrukcija i uređenje upravo dovršava.

Bračni par Alujević odlučno opovrgava navode da je baš njihov kiosk kamen smutnje i razlog kašnjenja otvaranja Turističke palače, jer su, kako tvrde, svoju kućicu s lokacije gdje bi po projektu uređenja navedenog poslovnog objekta trebao biti rasvjetni stup, izmjestili još prošlog 26. prosinca, o čemu su pisano obavijestili i plodouživatelja Stipu Mađora i gradsku Službu za imovinsko-pravne poslove, izgradnju i geodeziju, u što smo se i sami uvjerili jer smo u posjedu te dokumentacije.

Alujevići ističu, što dokazuju i papiri, da su sve instalacije za kiosk dobivene na zakonit način, i to prije negoli je izgrađena prva verzija Turističke palače još davne 1968. godine, o čemu svjedoče i fotografije iz tog vremena.

- Kada se kopala Riva za postavljanje kolektora 1996. godine, obnovili smo instalacije, uza sve pripadajuće dozvole, uključujući i onu za prekopavanje ceste, te ugovor za vodovodni priključak. Ako treba, spremni smo izmjestiti i te instalacije, u suradnji s djelatnicima "Vodovoda i kanalizacije". To je moja dužnost i obveza kao građanina - naglašava Dario Alujević.

Naši sugovornici ističu kako im nikad službeno nije rečeno da se zbog radova u susjedstvu gasi lokacija njihova kioska, već da su tu informaciju slučajno doznali na internetskoj stranici lokalne uprave kada je za 22. ožujka 2016. godine bila sazvana sjednica Gradskog vijeća na kojoj je jedna od točaka bila izmjena Plana rasporeda kioska, pa su objavljeni materijali vezani uz dnevni red.

- Kad smo to vidjeli, krenuli smo pisati mailove gradskim vijećnicima, uz glavnu primjedbu zašto se "Tiskov" kiosk ostavlja, a naš ukida. Zna se da spomenuta tvrtka ima na tisuće takvih trafika i jedna manje mu neće ništa značiti, dok nama ukidanje naše vjerojatno znači odlazak na burzu rada, dakle golu egzistenciju. Tek nam je dan prije idućeg zasjedanja Gradskog vijeća, u svibnju prošle godine, preko telefona ponuđena zamjenska lokacija na Obali kneza Domagoja, točnije na ulazu u pothodnik - navode naši sugovornici.

No, baš je to mjesto, napominju, ponovno ispalo problem zbog novog Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti iz 2015. godine, prema kojem se kiosci ne mogu postavljati unutar 100 metara od "čvrstog" objekta u kojem se obavlja istovjetna djelatnost. Zbog toga objekt Alujevićevih ne može dobiti minimalno-tehničke uvjete za obavljanje djelatnosti. Budući da se u neposrednoj blizini te lokacije nalazi nekoliko kafića, nova kućica bi prema tom Zakonu predstavljala konkurenciju.

Naše sugovornike posebno boli odnos gradskih vlasti prema njima, običnim ljudima, koje, kako kažu, nisu nikada našle za shodno kao ljudi porazgovarati s njima, upoznati ih sa situacijom o sudbini njihove djelatnosti. Napominju kako ih je poteštat Ivo Baldasar na sjednici Gradskog vijeća grubo ponizio nazvavši njihov kiosk "sandukom sa sladoledom i đinđama oko njega".

- Dovoljan bi bio samo jedan kvalitetan sastanak i za pola sata bismo sve riješili - zaključuju Alujevići.

Probijeni svi rokovi

Anto Krželj, pročelnik Službe za imovinsko-pravne poslove, izgradnju i geodeziju, također nam je potvrdio navode Alujevića kazavši kako kiosk ne može biti razlog kašnjenja otvaranja Turističke palače, odnosno da prilaz objektu s istočne strane, nema veze s obvezom plodouživatelja da plaća puni iznos mjesečne najamnine.

- Plodouživatelj je premašio zadane rokove za dovršetak objekta, a upravo je objekt predmet tehničkog pregleda, a ne uređenje okoliša - pojasnio je Krželj.

Cokarić: Sele se sva tri kioska

Špiro Cokarić, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo, tvrdi kako je Gradsko vijeće donijelo odluku da se nakon dobivanja uporabne dozvole za Turističku palaču sva tri kioska - i Alujevićev, "Tiskov" i LNP-ov uklanjaju. Odluka je, kaže, valjana, ali grafički još nije provedena kako bi bila javnosti lakše dostupna.

 

#RIVA#SPLIT#TURISTIčKA PALAčA