StoryEditor
SplitMRTVA ŠUMA

Bez Upravnog vijeća Javne ustanove koje je raspušteno, nema ništa od aktivnosti na Marjanu: koncerti, ugostiteljske djelatnosti, štandovi, trgovina - nula bodova

Piše Sandi Vidulić
2. srpnja 2021. - 12:01

Odluka gradonačelnika Ivice Puljka da se značajno smanji promet automobilima u park-šumi naišla je na dobar prijem kod ljubitelja Marjana koji su godinama upozoravali da njihov odmor i rekreaciju u zaštićenom području ometaju motorna vozila.

No, jedna druga njegova odluka možda se pokazala manje sretnom. Naime, Puljak je raspustio Upravna vijeća u Javnoj ustanovi Športski objekti, Zlatnim vratima, DES-u i Javnoj ustanovi za upravljanje Park-šumom Marjan. I dok je gradonačelnik u JU Športski objekti postavio privremeno Upravno vijeće, dotle nije nikog stavio u druge gradske ustanove.

image
Vojko Bašić/Cropix

Odlukom bivšeg Upravnog vijeća, Javna ustanova za upravljanje Park-šumom Marjan može izdavati koncesijska odobrenja za sljedeće djelatnosti: prijevoz posjetitelja (mini autobusom ili vlakićem), organizirano vođenje posjetitelja; ugostiteljstvo, trgovina na malo ili ambulantna prodaja (aparati za sladoled, štandovi, kiosci, ugostiteljski objekti za prodaju hrane i pića...); iznajmljivanje opreme za sport (poput bicikala); sportske djelatnosti; kulturne, promidžbene i komercijalne djelatnosti; te za parkiranje na predviđenim mjestima u park-šumi.

Upitali smo ravnatelja Javne ustanove Damira Grubšića može li bez Upravnog vijeća izdavati koncesijska odobrenja na području Park-šume Marjan?

- Javna ustanova ne može izdavati koncesijska odobrenja bez Upravnog vijeća - tvrdi nam Grubšić.

A to pak znači da do formiranja Upravnog vijeća ne može biti koncerata na Sustipanu niti drugih zabavnih i kulturnih aktivnosti. Jedino može biti predstava koje organizira Splitsko ljeto. Grubšić tvrdi da ima zahtjeve za koncertima i manifestacijama koje ne može odobriti.

Zanimalo nas je koliko bi Javna ustanova ostvarila dodatnog prihoda kad bi raspisala koncesijska odobrenja na osnovi pristiglih zahtjeva.

Gubitak prihoda 70.000 kuna

- U ovom trenutku, bez Upravnog vijeća, Javna ustanova ima izgubljene prihode u iznosu od cca 70.000 kuna, uzimajući u obzir da je na prijedlog ravnatelja Upravno vijeće usvojilo Odluku da se, zbog pandemije COVID-a 19, cjenik Javne ustanove za sve umanjuje za 50 posto u odnosu na stvarnu cijenu koštanja.

image
Damir Grubšić 
Duje Klarić/Cropix

To je rasterećujuća mjera za male i srednje poduzetnike koji obavljaju svoje djelatnosti u okviru ovog zaštićenog područja. Sukladna je preporukama Vlade RH na državnoj, kao i izvršnog tijela vlasti na regionalnoj i lokalnoj razini - napominje Grubšić.

Da bi se dobilo novo Upravno vijeće, politički partneri bi se trebali dogovoriti oko suradnje i oko većine u Gradskom vijeću. Također, trebalo bi raspisati javni poziv za upravna vijeća i nadzorne odbore. Nakon toga kandidati za Upravno vijeće JU Park-šume Marjan morali bi biti potvrđeni na sjednici Gradskog vijeća.

Hoće li biti zabavnih koncerata i priredbi ove sezone po Marjanu, Sustipanu i Zvončacu? Uputili smo pitanje gradonačelniku Ivici Puljku hoće li će se izdavati ovo ljeto koncesijska odobrenja u Park-šumi Marjan, a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

item - id = 1109864
related id = 0 -> 1127476
related id = 1 -> 1127424
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2021 14:14