StoryEditor
SplitMINISTAR ZDRAVSTVA

Beroš u Spaladiumu cijepio Splićane: Rekao sam koordinatorima da potroše sve cjepivo koje su dobili, samo tako možemo stati na kraj pandemiji

Piše Ivica Marković
12. svibnja 2021. - 17:27
Selfie s ministrom - to se ne propuštaPaun Paunovic/Cropix

Hrvatski zdravstveni sustav u sljedećih šest godina trebao bi dobiti 2,56 milijardi kuna, što je oko 340 milijuna eura, najavio je jučer u Splitu Vili Beroš, ministar zdravstva.

Radi se o ogromnim sredstvima koje hrvatsko zdravstvo mora povući iz EU-a kako bi unaprijedilo zdravstveni sustav, moderniziralo bolnice i ostale zdravstvene ustanove. Na prvom mjestu reformi bit će uvođenje mobilnih ljekarni u primarnu zdravstvenu zaštitu, prioriteti u brizi za onkološke bolesnike, uvođenje strateškog upravljanja ljudskim resursima, osiguranje financijske održivosti zdravstvenog sustava.

- Europska unija je opravdala očekivanja, ali potrebno je reformsko opredjeljenje - naglasio je Beroš.

Velike planove imaju i u KBC-u Split, da ponuđenim novcem dodatno osuvremene najveću zdravstvenu ustanovu od Trsta do Patrasa, kako "svojoj" bolnici voli tepati prof. dr. sc. Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split.

Povijesna prilika

Predviđeno je 20 milijuna kroz program "Digitalna slikovna dijagnostika", nabava magnetske rezonance za pedijatriju u iznosu od 9,2 milijuna kuna, neurointervencijska digitalna angiodvorana za 4,4 milijuna kuna, digitalni dijaskopski RTG uređaj za 1,6 milijuna kuna, te endoskopska gastroenterološka sala vrijedna 4,8 milijuna kuna. Također, program "Digitalizacijska integracija operacijskih dvorana i robotska kirurgija", vrijedan 60 milijuna kuna.

- Ovo je povijesna prilika za KBC Split, ovo su ulaganja koja ne znamo kako bismo ih drukčije dobili da bismo unaprijedili kvalitetu grada - završio je Meštrović.

Beroš se osvrnuo na epidemiološku situaciju 443. dan od početka COVID epidemije u RH.

- Ona je stabilna i dobra, manje je od 1500 novozaraženih u posljednja 24 sata (s utorka na srijedu). Manje je od 1900 COVID bolesnika u hrvatskim bolnicama. Doduše, 215 ih je i dalje na respiratoru, ali i više od 900 tisuća naših građana je cijepljeno. Bez obzira na ove dobre brojke i pokazatelje, opuštanja ne smije biti, razlog tome je što smo i prije dva dana imali 24 bolesnika koji su spojeni na respirator.

Bolja situacija

Nažalost, 40 naših sugrađana je umrlo u zadnja 24 sata (od utorka na srijedu). Brojevi su to koji upozoravaju i tjeraju nas na daljnji oprez. Stoga ovaj suživot s virusom mora biti oprezan i najbolje što svi skupa možemo napraviti je da se cijepimo. Pozivam sve, cijepite se. Cijepljenje je najmoćnije oružje protiv ove epidemije i ako svi skupa uložimo taj napor i postignemo procijepljenost u općoj populaciji, možemo očekivati da će virus u jednom trenutku i odustati - kazao je Beroš.

Nakon gostovanja u KBC-u Split ministar Beroš se zaputio u Spaladium Arenu, gdje je volontirao, odnosno cijepio lokalno stanovništvo.

- Znatno se poboljšava situacija s cijepljenjem. Sada imamo dovoljne količine cjepiva i nema zapreka za cijepljenjem. Moramo još ljude dodatno potaknuti, podizati im svijest da se cijepe i da što spremniji (procjepljeniji) dočekamo turističku sezonu. Puno su u cijepljenju pomogli svi zdravstveni radnici, a županijski koordinatori su dobili jasne naputke koje su morali provesti u djelo. Uputio sam molbu svim koordinatorima da potroše sve cjepivo koje su dobili, jer samo tako možemo stati na kraj ovoj pandemiji - rekao je Beroš.

Upitali smo ga koliko će dugo ostati u Spaladium Areni i koliko će dugo cijepiti?

- Koliko god bude potrebno, dok bude zainteresiranog svijeta - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2021 17:13