StoryEditor

Berkowitz ne odustaje od Dalmacijavina: Ne vidim razloga da se tvrtka pošalje u bankrot

Piše PSD.
6. veljače 2012. - 16:52
Nesuđeni kupac splitskog 'Dalmacijavina' Salamon Berkowitz izrazio je u ponedjeljak uvjerenje kako se još uvijek može dogovoriti sa državom, unatoč odluci Vlade da odbije njegovu ponudu i 'Dalmacijavino' pošalje u stečaj.

Berkowitz traži novi sastanak sa prvim potpredsjednikom Vlade Radimirom Čačićem oko 'Dalmacijavina'.

- Ne vidim razloga da se 'Dalmacijavino' pošalje u bankrot. Posebno bi na taj način bili ugroženi radnici – poručio je Berkowitz.

No, neslužbeno doznajemo da bi se ovaj investitor pokušao i kroz stečajni postupak domoći splitske tvrtke.

Iznoseći kronologiju prošlotjednih pregovora sa državnom agencijom 'AUDIO' oko kupnje 'Dalmacijavina', Berkowitz je kazao da je o odbacivanju njegove ponude saznao iz novina, u četvrtak, 2.veljače.

- U ponedjeljak, 31.siječnja imali smo jako dobar sastanak u agenciji AUDIO, koju je predstavljao zamjenik predsjednika. Otišli smo sa sastanka dojma da je sve u redu i da idemo prema sklapanju ugovora. Dogovoreno je da se ponovo nađemo 14. Ili 15.veljače.

Ništa nije upućivalo na to da ćemo u utorak dobiti ultimatum od države od tri sata da dostavimo plan restrukturiranja tvrtke i bankovnu garanciju. Nitko ne može pribaviti bankarsku garanciju za manje od pet radnih dana. Konačno, šokirala nas je izjava pomoćnice ministra gospodarstva Tamare Obradović-Mazal da se odbacuje naša ponuda i da 'Dalmacijavino' ide u stečaj – ispripovijedao je Berkowitz.

Otkrio je da se od njega tražila garancija banke na iznos od 120 milijuna kuna, ali bez dodatnih obrazloženja za što bi ta garancija trebala ili mogla biti upotrijebljena. Upozorio je kako se na početku pregovora o ulasku u splitsku tvrtku obvezao zadržati sve radnike godinu dana, kao i na investicije i podmirenje dugova.

Smatra da se u nastavku pregovora mogao sklopiti dogovor na zadovoljstvo svih.

- Ne znam zašto se o meni kao kupci i državi kao prodavatelju često govorilo kao o dvije strane. Mi smo ista strana, prodavač i kupac uvijek su ista strana kad treba zaključiti posao. Sve ovo loš je primjer stranim investitorima u Hrvatsku – poručio je Berkowitz koji je najavio da u utorak putuje u New York.

Kaže da bi mogao o svemu što se događa u Hrvatskoj razgovarati sa nekim političarima i dužnosnicima u SAD-u, ali, dodaje, to ne želi dok mu prvi potpredsjednik Vlade Čačić otvoreno ne kaže da njegovo ulaganje nije poželjno.

Berkowitza su na njegovom susretu sa novinarima došli podržati njegov poslovni partner u Hrvatskoj Andrija Klarić i ekonomist Ante Babić.

Među predstavnicima 'sedme sile' bio je i jedan kanadski kolega koji je Berkowitza pitao da li je osjetio određenu vjersku ili nacionalnu netrpeljivosti od strane hrvatskih vlasti prema njemu.

- Ne, nisam stekao takav dojam – odgovorio je nesuđeni ulagač u 'Dalmacijavino'.

V. MARJANOVIĆ, foto: dragan matić / cropix
#SALAMONBERKOWITZ

Izdvojeno

03. lipanj 2020 23:22