StoryEditor
SplitVELIKO GRADSKO ČIŠĆENJE

Banovina odlučna u namjeri da uredi zapuštene parcele: 'Četiri kvarta su nam prioritet'

19. listopada 2018. - 10:39

Gradska vlast odlučna je u namjeri da u red dovede zapuštene gradske i privatne parcele. Kroz javne radove koji su krenuli početkom godine i trajali do proljeća obavljen je dobar dio posla, ali započeti radovi moraju biti dovršeni. Tek treba raditi na edukaciji građana, pa i na njihovu kažnjavanju.

Ljeto iza nas i požari koji su buktjeli na Žnjanu, Duilovu i drugim dijelovima grada pokazali su da mnogi još uvijek nisu shvatili da se trebaju brinuti o svojim parcelama, no popuštanja više nema.

Kako bi se u red dovele sve zapuštene gradske i privatne površine, Gradska uprava je kao koordinatora gradskih službi, ustanova i tvrtki imenovala Nenada Ružića, šefa Odjela preventivno-operativnih poslova Javne vatrogasne postrojbe, koji je koordinirao i javnim radovima. Njegov odjel je u suradnji s gradskim kotarevima popisao i izradio elaborat svih zapuštenih površina, pa imamo i vlasničku bazu podataka većine čestica.

– Krećemo s projektom sanacije gradskih i privatnih površina. Zatvorili smo jedan krug, počelo je raditi poljoprivredno redarstvo, za sada jedan čovjek, a primit će se još jedan. Oni će izdavati rješenja o uklanjaju, odnosno za čišćenje privatnih površina, a o gradskima će brigu voditi komunalna tvrtka "Parkovi i nasadi" uz pomoć "Čistoće". Sve će se to odvijati neovisno o tome hoće li ponovno biti pokrenut projekt javnih radova, jer se sami moramo brinuti o našim obvezama, i gradska uprava i naši sugrađani – istaknuo je Ružić, koji kao prioritetna smatra područja Žnjana, Trstenika, Neslanovca i Mejaša jer je ovoga ljeta tamo najviše gorjelo.

Što se gradskih površina tiče, u procesu izrade elaborata otkriveno je kako pojedine parcele nisu upisane kao gradske, a samim time su neke izostavljene iz plana održavanja površina po kojem radi gradska tvrtka "Parkovi i nasadi".

- Grad treba donijeti novi plan uređenja zapuštenih gradskih površina i angažirati komunalnu tvrtku da se o tome brine, što će značiti i prilagodbu resursa u toj tvrtki, budući da je došlo do povećanja površina. To je proces koji će trajati, ali ga treba dovesti do kraja. Javne površine se trebaju održavati kao primjer onima koje su u privatnim rukama. Vlasnici neće ništa raditi dok god vide da je gradsko zemljište zapušteno – smatra šef Odjela preventivno-operativnih poslova Javne vatrogasne postrojbe, koji nam je kazao da su u tijeku još neki postupci utvrđivanja vlasništva.

Tako je na Marjanu, primjerice, Javna ustanova otkrila dio vlasnika takvih parcela, a njihovi djelatnici, kao i poljoprivredni redari, imaju ovlasti pisati zapisnike i rješenja prema fizičkim i pravnim osobama na svom području.

Što se pak građana tiče, slijede napori usmjereni prema edukaciji, a potom će nemarni vlasnici početi dobivati obavijesti i upozorenja. Gradska Odluka o agrotehničkim mjerama i mjerama za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina, među ostalim, propisuje kazne za nepridržavanje agrotehničkih mjera od 500 do 800 kuna za fizičke osobe, a između tri i šest tisuća za pravne.

– Do kraja listopada bi svi poznati vlasnici trebali biti upozoreni. Dat ćemo i rokove za čišćenje, a ako odaziv bude loš, morat ćemo ići s upravnim mjerama, poput kazni i toga da Grad preuzme čišćenje površine na teret vlasnika, što je najskuplja i najgora opcija za obje strane. Paralelno ćemo raditi na pronalasku ostalih vlasnika. Aktivno započinjemo akciju s edukacijom i osvješćivanjem – kazao nam je koordinator gradskih službi, ustanova i tvrtki za projekt zapuštenih površina.

Biljni otpad će se zbrinjavati na Žnjanu

Odlaganje biljnog otpada će se zbrinjavati na dosadašnjoj lokaciji na Žnjanu. Građani će poslije čišćenja moći obavijestiti gradske službe, pa će biljna masa biti zbrinuta i neće završavati u kontejnerima za kućni otpad. Koristit će se i stroj od "Čistoće" koji može usitnjavati takav otpad, pa će se to dalje koristiti kao kompost za "Parkove i nasade".

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. srpanj 2021 00:21