StoryEditor
Splitfontana

Bajamontuša se vraća kući - na Rivi maketa

Piše PSD.
14. svibnja 2010. - 15:33
U subotu u podne postavljamo maketu monumentalne splitske fontane na Rivi, ispod Prokurativa. To činimo u edukativne svrhe podsjećanja sugrađana na veliki iskorak koji je Grad ostvario obnovom vodovoda cara Dioklecijana, a zbog kojeg je fontana postavljena. To koincidira i sa 63. godinom od nasilnog rušenja fontane.

Najavio je to bivši splitski gradonačelnik Nikola Grabić na presici Društva prijatelja kulturne baštine Split, te dodao kako će na mjestu sadašnje “kade, odnosno bezličnog bazena”, tjedan dana biti postavljena izložba rada profesionalnog maketara Dimitrija Barba, koja u omjeru jedan prema deset vjerno dočarava Bajamontijevu fontanu.

Predsjednik ovog udruženja građana Ante Sapunar te predsjednik Komisije za obnovu fontane Ante Tukić govorili su o petogodišnjem, uglavnom izložbenom, radu društva, osnovanog s misijom povratka autentične mramorne replike nekadašnje najveće gradske fontane, popularne Bajamontuše.

Slikar Zvonimir Mihanović, član Društva prijatelja kulturne baštine Split, tom je prigodom istaknuo kako kruzeri i dolaze zbog mediteranskog Splita, a kakvog čini manje od deset posto sadašnjega grada.

 - Zna se u metar koja im je ruta pri razgledavanju. Da se vrati Bajamontuša, ona bi bila, nakon Sv. Duje, prvo mjesto za razgledavanje. Fontana je bila arhitektonski primjer mediteranskog mita o spoju rijeke s morem, sjecišta dviju osi, Rive i Prokurativa, a vizualni izgled grada nam je invalid bez originalne fontane. Samo iz New Yorka imamo već sada dovoljno uplata u fond za obnovu splitske fontane da bismo i sutra mogli početi gradnju, kazao je Mihanović.

P. Dorić  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. siječanj 2022 22:08