StoryEditor
Splitzgodan 'brodić'

'Asti sto, šta je ovo?!': Splićanima 'cure sline', lokalne instagramuše okidaju bezbroj fotografija; Pogledajte spektakularnu jahtu na Zapadnoj obali, dan na njoj košta kao solidan stan u Splitu

9. rujna 2019. - 19:21

Nepoznat netko upravo troši više od milijun eura tjedno na noćenje uz benzinsku crpku na Zapadnoj obali, s frapantnim pogledom na gradilišta hotela "Ambasador" i "Marjan".

- Asti sto šta je ovo! - uzvikuju zapanjeni prolaznici gledajući zdanje ispod mjeseca.

- Ma vidi je, molin te. A čija je, na šta se pokreće? Ko joj je vlasnik? - uzvraća se pitanjima.

I tako već danima. Točnije, od petka kad je "Phoenix 2" doplovio iz Hvara. Zaista je teško odvojiti pogled od fascinantnog pramca na čijem kraju blještavi feniks čuva 90 metara i jedan centimetar dugo plovilo.

​Prima 12 gostiju u sedam luksuznih kabina. Široka je 14 metara. Po dužini je trenutno 72. na svijetu, a u vlasništvu je američke kompanije "Yacht Compliance Management", registrirane u Fort Lauderdaleu na Floridi.

Fingirajući da je njihova, kao da će upravo na nju zakoračiti, pred megajahtom poziraju lokalne "instagramuše". Ne odolijevaju ni dotjerani momci. Nastaje prava gužva.

No, teško da će prosječan Hrvat uspjeti iti proći brodske stepenice od rive do palube kad jedno noćenje košta oko 130.000 eura, dakle kao solidan stan u Splitu. Želite li da vas posada od 28 pomoraca na četiri palube pazi i mazi na ovom čudu moderne brodogradnje, morat ćete preskočiti frizuru ovaj mjesec.

Ako govorimo o dolarima, s dodatnim troškovima, izaći će vas okvirno 1,13 milijuna tjedno. Sama izgradnja koštala je 160 milijuna dolara, a završena je 2010. godine u "Lürssenovu" škveru u Rendsburgu na sjeveru Njemačke. Građena je za Jana Kulczyka koji je smatran najbogatijim Poljakom.

Prije iznenadne smrti 2015. godine bio je među 400 najimućnijih ljudi na svijetu po Forbesovoj listi, s oko 4 milijarde dolara vrijednom imovinom. Bavio se, među ostalim, značajnim ulaganjima u telekomunikacije, autoceste i pivovare.

Ako se pitate što vi trebate napraviti da biste imali jednu ovakvu jahtu u svojoj floti, razmislite o Kulczykovu prvom značajnom poslovnom pothvatu - prodaji automobila matičnoj državi. Konkretnije, poljskoj policiji.

Prvi milijun zaradio je distribucijom Volkswagenovih vozila. Još u komunističkom sustavu bio je zastupnik njemačkog proizvođača vozila za Poljsku, a nakon 1990. samo je nastavio biznis i dosegnuo spomenuti status.

Izdvojeno

01. kolovoz 2020 22:02