StoryEditorOCM
SplitDUGOVI I DRUGOVI

Apel pomorca Čudine: Čuvajte se Garbina, traži jamce da mu plaćaju kredite; Garbin: Sve smo to zajedno pojeli i popili!

Piše Saša Ljubičić
24. veljače 2024. - 20:59

Splitski pomorac Mario Čudina, kako kaže, žrtva je grube prijevare. Veli nam da vjerojatno nije jedini kojeg je nasanjkao Franko Garbin, čovjek kojem je svojedobno postao jamac za kredit, jer je Garbinov modus operandi, naglasit će, uvijek isti.

Garbin, ističe Čudina, podigne kredit s očitom namjerom da ga umjesto njega vraćaju jamci, i zato mu se, veli Mario, mora već jednom stati na kraj, pa se s tom namjerom i obratio "Slobodnoj" za pomoć. 

Čudina se danas nerado sjeća dana kad je upoznao vršnjaka Franka Garbina, koji mu se, veli, na prvu učinio simpatičnim dok nije shvatio da je u pitanju obična gluma. 

– Dolazio je u kvartovski kafić na Bačvicama gdje smo se na neki način sprijateljili. Obojica smo bili sudionici Domovinskog rata, on iz Geta, ja s Toća, pa smo se moja ekipa i ja s Garbinom brzo vezali oko nekih zajedničkih tema. Bila je to sad već daleka 1999. godina. U jednom trenutku, Garbin mi se na neki furbast način uvukao pod kožu i izmolio me da mu budem jamac – kaže Čudina, čije muke počinju nakon što je preminuo čovjek koji je Garbinu također jamčio za kredit.

Prijevara

– Pojma nisam imao da je sve vrijeme umjesto Garbina rate kredita plaćao njegov bivši suborac iz Četvrte brigade, a kad je čovjek umro, vjerojatno ojađen i onim što mu je Garbin napravio, banka je meni počela sjedati na račun i skinula mi par tisuća eura. Ubrzo sam shvatio da smo i jamac koji je preminuo i ja bili grubo prevareni, jer Garbinu očito nikada nije padalo na pamet vratiti jedan jedini cent kredita, nego je to jednostavno prepustio nama koji smo ispali krajnje naivni – veli Čudina.

image

‘Nadam se da će kad-tad biti presuđeno u moju korist jer su tu stvari prilično jasne‘

Ante Čizmić/HANZA MEDIA

Kad je shvatio o čemu se radi, i kad su mu, kaže, Garbinu bliski ljudi kazali da nije jedini kojem se to dogodilo, tužio ga je. No tek je onda shvatio, naglašava, da mu može staviti soli na rep, i da pravna država takvima ne može ama baš ništa. To ga je silno razočaralo, no, veli, ipak ne gubi vjeru da će se sve na koncu izgladiti jer je, ističe, pravda na njegovoj strani.   

– U međuvremenu je Garbin počeo ploviti, radi kao skiper na luksuznim jahtama, pa mu se teško ulazi u trag. Povremeno dolazi kući, ali mijenja adrese. Iako sigurno ima imovinu iz koje bi se mogli obeštetiti i ja i obitelj jamca koji je preminuo, a radi se o kući na Šolti odakle je rodom, ona se očito na njega ne vodi. Sa sigurnošću znam da je u posjedu te kuće, ali što mi to vrijedi kad stalno mijenja adrese pa mu je nemoguće uručiti i poziv za sud. Svejedno, nadam se da će kad-tad biti presuđeno u moju korist jer su tu stvari prilično jasne, i to ne samo zato da bih vratio izgubljeni novac kojim sam plaćao njegove obveze, već da bi mu na taj način dao do znanja da s takvim "poslovnim aranžmanima" jednom mora prestati. Čudi me to što Garbin ima obitelj, suprugu i kći koje šutke prelaze preko činjenice da on podiže kredite koje mu vraćaju drugi – jasan je Čudina, koji je uoči objave ovog teksta uspio kontaktirati Garbina.

image

‘Nadam se da će kad-tad biti presuđeno u moju korist jer su tu stvari prilično jasne‘

Ante Čizmić/HANZA MEDIA

Blokada na Facebooku

 – Čim sam na njegovoj Facebook stranici obznanio što je napravio meni i pokojnom suborcu, i dao mu do znanja da ću o njegovim makinacijama preko medija obavijestiti javnost, jer smo njegov prijatelj i ja kredit isplatili do posljednjeg centa, odmah me blokirao. Plaši se istine i činjenice da pored imovine koju ima, ali je vješto skriva od institucija, drugi plaćaju njegove dugove – ustvrdio je Čudina.

O optužbama na njegov račun koje je izrekao Mario Čudina, uredno smo obavijestili Garbina i dali mu do znanja da bez prejudiciranja kako će sud presuditi u ovom slučaju, želimo čuti i njegovu stranu priče. No on je kratko kazao kako s Čudinom ne želi imati nikakvog posla, niti išta komentirati baš zato jer je Čudina u pitanju. Potom se ipak predomislio i dodao "da se radi o dvije tisuće maraka koje je Mario Čudina sa njim pojeo i popio daleke 1998. godine". Te navode Čudina u potpunosti demantira jer, kaže, oni činjenično ne drže vodu. Garbin je, veli Čudina, kredit za koji mu je bio jamac uzeo 2001. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:57