Splitgigantska delicija

Ante s Dragovoda potukao Marinka s Brda: ovo je najveća raštika u Hrvatskoj

Piše Mladen Nejašmić
rast1

Raštika, rašćika, lisnati kelj…, sve su to nazivi za zeljasto mediteransko povrće, odnedavno i vrlo skupu deliciju u restoranima diljem svijeta.

Do jučer hrana seljaka, danas gospodska poslastica. Međutim, ona u Dalmaciji ipak nosi primat najbolje jer, kako bi kazao naš narod, otamo je ponikla pa svoje korijenje pustila po cijelom svijetu.

Da je tome tako, najbolji primjer su skoro pa četiri metra visoke stabljike rašćike u vrtu Ante Roše Radalja na Dragovodama, čija su "stabla", prema njegovim navodima, najveća u Hrvatskoj i za skoro pola metra potukla su dosadašnju najveću rašćiku vlasnika Marinka Čulava s Brda.

- Prije dvije godine posadio sam nekoliko sadnica i od tada, vidite i sami, pod njihovom krošnjom možete potražiti hlada. Morao sam ih ojačati i metalnom konstrukcijom, bilo me strah da ih bura ne sruši. Sve su preživjele i ovaj zadnji vjetar i niske temperature, pa zar ne bi bila šteta da propadnu? Od jednog stabla imate ručak za cijelu obitelj. Zadnji led dobro ju je opatrnio i krajnji je čas da je se još malo naguštamo. Jer bolje se omastiti rašćikom i suhim mesom nego vrijeme provoditi po ambulantama i bolnicama - veselo će Ante o "povijesnom" dosegu njegova kupusa i receptima za dugovječnost.

"Svako jutro, posebno ljeti, potrebno je biljku zaliti, a uz to i popričati s njom. Ona ti je ko svako živo biće: kapljica vode, malo gnojiva i lipa besida, to su ti atributi da imaš ovako nešto monumentalno u svom vrtu" - dodaje Ante Roša Radalj.

Pogled na rašćiku početak je i završetak svakog njegova dana. Obići ovu grmoliku biljku i vidjeti je li na "nogama", njegov je primarni cilj. A kada je odsutan, zove djecu da vide što je s rašćikom. Ako je potrebno, da je zaliju, jer mu je ona kao kućni ljubimac. Vjeruje on da će njegova rašćika za koju godinu biti i koji metar viša. Volje i nade mu ne fali, pa mu poželimo da mu se želja i obistini.

#RAšTIKA#DRAGOVODE#RAšćIKA#ANTE ROšA