StoryEditorOCM
SplitTUŽAN KRAJ

Adio Žbirac, vidimo se na proljeće? Kultni splitski kafić danas stavlja ključ u bravu s nadom da će ga reanimirati očekivani Plan upravljanja

Piše Tanja Giovanelli
4. prosinca 2022. - 16:26

Ako današnji kišni dan niste za to iskoristili, zaboravite na to da ćete skoro popiti kavu u dnu plaže na Bačvicama, pa iz udobne fotelje uživati u ljekovitom pogledu koji se od tamo pruža. Barem ne, ako si ju sami ne skuhate, jer terase koju mnogi Splićani doživljavaju kao vlastit dnevni boravak, kao, uostalom, niti kafića ˝Žbirac˝ kao takvog od sutra na ovoj lokaciji više neće biti.

 

image
Vojko Bašić/Cropix

 

Uvala koja uživa glas splitske likarije ovime gubi svoje kultno, prepoznatljivo okupljalište, jednako drago domaćima i fureštima, no, ako se stvari poslože sukladno očekivanjima vlasnika Ante Akrapa, ne nužno i zauvijek.

Podsjetimo, prvi glas o mogućem zatvaranju Žbirca pronio se kada je tvrtka ‘Bačvice plaža‘ izgubila koncesiju nad upravljanjem kupalištem. Kako Splićanima omiljeni kafić nije dobio uporabnu dozvolu jer je na tom mjestu upisan bio tek javni zahod prenamijenjen u kafić, Županija mu nije mogla dodijeliti koncesiju.

 

image
Duje Klarić/Cropix

 

Unatoč administrativnim naporima da se pronađe rješenje koje bi omogućilo zadržavanje postojećeg stanja, ono je izostalo, pa danas tako svjedočimo tužnom kraju jedne sentimentom obojene priče.

Ipak, kako nam govori Akrap, postoji nada da će se u skoroj budućnosti stvari maknuti s mrtve točke, a ovisno o sadržaju dugo očekivanom javnog dokumenta u izradi.

 

image
Duje Klarić/Cropix

 

-Nadamo se da će se kroz Plan upravljanja, tu negdje u siječnju, veljači, omogućiti postavljanje modula za kojeg nam Grad može izdati koncesiju, a u kojem bi Žbirac ponovno oživio. Do tada našim gostima obećajmo da ćemo se potruditi da im makar vikendom osiguramo toalet – kazao je Akrap, dodavši kako im sada preostaje tek čekanje u nadi da će se sve što prije riješiti na povoljan način.

- Mi ćemo se i dalje tamo dolje sastajati i družiti, uz picigin, na zidićima i klupicama – dodao je ističući kako duh Bačvica, ni ovako zakinut, neće klonuti.

 

image

Na današnji dan prije 10 godina naš fotoreporter Matko Biljak uslikao je ovu fotografiju terase Žbirca s pogledom na uvalu Bačvice pokrivenu snijegom. 

Matko Biljak/Slobodna Dalmacija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. siječanj 2023 14:40