StoryEditor
Splitnova regulacija

'Prometovi' vozači ispaštaju zbog novog režima: 'Putnici nas napadaju zbog poremećaja voznog reda!'

17. kolovoza 2018. - 17:57

"Prometova" podružnica Sindikata vozača i prometnih radnika upozorava da javni prijevoznik u ovom trenutku, nažalost, nije u mogućnosti uvesti pojačanja što se tiče broja vozila i vozača zbog poremećaja voznog reda koji se događaju zbog nove regulacije prometa u Zvonimirovoj ulici i prilazima trajektnoj luci.

- Ova je gradska uprava odlučila pretvoriti dio Zvonimirove u jednosmjernu ulicu te preusmjeriti cijeli promet iz Zagrebačke u trajektnu luku, uključujući i 350 "Prometovih" autobusa uz produženje trase od jednog kilometra, što se nije u praksi pokazalo dobrim. Činjenica je da imamo puno više "iskakanja" linija, odnosno nepoštivanja redova vožnje nego prijašnjih sezona - navode sindikalisti u ovom trgovačkom društvu te dodaju da dobivaju sve više pritužbi nezadovoljnih putnika čestim poremećajima voznog reda, te ih mole za razumijevanje i toleranciju.

Svoje kolege vozače, pak, pozivaju da poštuju putnike, ali i sebe, te da obavezno koriste zakonom propisane odmore i pauze.

Naglašavaju da ovakvo "ad hoc" rješenje iz perspektive prometa nije dobro dogovoreno s Društvom, koje je za bilo kakva pojačanja potkapacitirano, a financijska slika ovog komunalnog poduzeća nije blistava.

- Na primjer, ne možemo imati u pričuvi pet vozača i autobusa i reagirati sukladno situaciji na terenu. Zahtjev "Prometa" za zapošljavanjem vozača rješava se puna tri mjeseca u Gradu i na kraju, kada se objavi natječaj i za nekoliko dana se treba zaposliti 12 ljudi, opet morate ponovno zatražiti suglasnost za zapošljavanje najmanje 15-ak novih vozača. Jedino je Grad Split potpisao Europsku odredbu 1370 o sufinanciranju javnog gradskog prijevoza, i nitko drugi od ostalih suvlasnika - gradova i općina to još nije učinio. Dok ne potpišu taj, za nas ključan dokument, ne možemo se nadati onome čemu težimo, a to je upravo povećanje broja polazaka, što će donijeti i poboljšanje usluge - ističe Teo Bulić, predsjednik podružnice Sindikata vozača i prometnih radnika te dodaje da vozači koriste zakonski minimum zakonom propisanih normi o obveznim odmorima, te da su im plaće na razini onih od prošlog desetljeća, dok se za rad u servisu na natječaj rijetko tko i javlja.

- Svjesni situacije da samo potpisivanjem EU uredbe ostalih suvlasnika možemo dati svoj obol u rješavanju ovog kompleksnog problema, mi kao Sindikat apeliramo i na ostale suvlasnike da verificiraju ugovor s Društvom. Tek kada budemo imali jasnu financijsku sliku, možemo planirati dodatne linije za sljedeću poslovnu godinu na zadovoljstvo naših radnika i putnika, kakvo grad i turističko središte poput Splita i zaslužuje - podvukli su sindikalisti.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2022 08:35