StoryEditorOCM
Spiza plus4 top recepta

Ova će vas jela lijepo zasititi, a neće vam opteretiti probavu. Utažit će vam želju za slatkim i pomoći u mršavljenju!

Piše Spiza SD
16. lipnja 2023. - 07:10

Ljeto je iza ugla, a čim upeče više nam neće biti do komplicirane, teške hrane: na cijeni će biti lagana spiza, koja ne opterećuje probavu niti nam izaziva osjećaj da ćemo se skuhati u vlastitoj koži. Blitva, riba, salata od poma i sve tako u tom điru bit će nam pogonsko gorivo sve dok ne krenu ljetne kiše. Ništa novo, svake je godine isto. Samo što jedno te isto čovjeku neminovno dosadi. I što da se radi? Najgore je gladovati ili udariti po hrani koja tijelu ne odgovara. Srećom, postoji rješenje, a mi ih imamo četiri.

Zapravo nemamo mi, nego naši prijatelji u Živim.hr, pa ćemo ih od njih posuditi. Uživajte u ova četiri lagana i ukusna jela, koja će vam osigurati vam dovoljno hranjivih tvari za vrlo malo kalorija. Od voćnih salata do osvježavajućih smoothieja, ovi ukusni recepti pomažu hidrataciju, a sadrže manje od 275 kalorija po porciji. Što znači da vam mogu pomoći i u mršavljenju. Navalite!

image
Shutterstock

Salata od lubenice s fetom i mentom

Sastojci

450 grama lubenice bez sjemenki
1/2 čajne žličice soli
1/4 manjeg crvenog luka, vrlo tanko narezanog
3 žlice svježeg soka od limuna
1 žlica limunove korice, sitno naribane
2 čajne žličice meda
2 žlice maslinovog ulja
crni papar, po želji
60 grama rikule ili mladog špinata
40 grama izmrvljenog feta sira
5 grama natrganih listova svježe metvice

Priprema

1. Narežite lubenicu na kockice veličine 2 centimetra, pospite solju i stavite u ravnomjernom sloju u veliku plastičnu vrećicu s patentnim zatvaračem. Istisnite što više zraka i stavite lubenicu u zamrzivač na dva sata.

2. U međuvremenu namočite narezani crveni luk u veliku zdjelu ledene vode. U posebnoj posudi pomiješajte limunov sok, koricu i med. Polako dodajte ulje i začinite paprom.

3. Izvadite lubenicu iz vrećice i prebacite je u veliku zdjelu. Crveni luk ocijedite, osušite i dodajte u zdjelu. Dodajte rikulu i preljev. Pospite sir i mentu po vrhu salate i odmah poslužite.

 

image
Shutterstock

Smoothie od manga i mandarina

Sastojci

1 mango srednje veličine, oguljen, narezan na kockice i smrznut
300 grama grčkog jogurta
1 žlica kurkume
240 grama komadića mandarine, sačuvajte osam kriški za ukrašavanje

Priprema

1. Dan prije pripremite mango, stavite ga na lim i zamrznite dok ne postane čvrst, a zatim ga prebacite u posudu prikladnu za zamrzivač.

2. Stavite jogurt, kurkumu, dijelove mandarine (ostavite 8 kriški) i smrznuti mango u snažan blender. Miješajte dok ne postane glatko i kremasto.

3. Smoothie podijelite u dvije čaše. Ukrasite kriškama mandarine, najjednostavnije je da ih stavite na štapić, a zatim čašu.

 

image
Shutterstock

Panzanella od jagoda i rajčica

Sastojci

2 debele kriške seoskog kruha, natrgane na manje komadiće
3 žlice maslinovog ulja
2 žlice crvenog vinskog octa
Sol i papar, po ukusu
325 grama jagoda, oguljenih i prepolovljenih
2 velike rajčice, nasjeckane
30 grama crvenog luka, tanko narezanog
110 grama feta sira, izmrvljenog na velike komade
10 grama listova bosiljka, natrganih

Priprema

1. Zagrijte pećnicu na 180ºC stupnjeva. Na veliki obrubljeni lim za pečenje prelijte natrgani kruh s 1 žlicom maslinovog ulja. Pecite oko 12 minuta ili dok ne postane hrskavo i zlatno smeđe na točkicama. Pustite da se potpuno ohladi.

2. Za to vrijeme u velikoj zdjeli pomiješajte vinski ocat s preostale 2 žlice maslinovog ulja. Posolite i popaprite. Dodajte jagode, rajčice, crveni luk i lagano promiješajte. Pustite da odstoji 10 minuta.

3. Dodajte kruh, fetu i bosiljak te lagano promiješajte, začinite solju i paprom. Poslužite odmah.

 

image
Shutterstock

Pina colada sladoled

Sastojci

400 ml kokosovog mlijeka
170 g svježih, zrelih komadića ananasa
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
85 grama nasjeckane tamne čokolade
1 i 1/2 čajna žličica kokosovog ulja
15 grama kokosovih pahuljica, lagano tostiranih

Priprema

1. U blenderu pomiješajte kokosovo mlijeko, ananas i vaniliju te miksajte dok smjesa ne postane glatka. Ulijte u 6 kalupa za sladoled i zamrznite, oko osam sati.

2. U maloj zdjeli prikladnoj za mikrovalnu pomiješajte čokoladu i kokosovo ulje. Upalite mikrovalnu na visoke intervale, a svakih 30 sekundi zaustavite i promiješajte. Topite mješavinu sveukupno oko dvije minute. Stavite kokosove pahuljice u zdjelu.

3. Obložite lim papirom za pečenje i ostavite sa strane. Izvadite jedan sladoled iz kalupa i prelijte ga jednom čajnom žlicom, a zatim i s jednom žlicom kokosovih pahuljica. Stavite sladoled na pripremljenu ploču i zamrznite. Ponovite s preostalim sladoledom, čokoladom i kokosom. Poslužite odmah ili zamotajte u plastiku i čuvajte u zamrzivaču do 1 mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 20:05