StoryEditorOCM
Spiza plusmoćne bombice

Jedite kupine i bit ćete zdraviji, vitalniji i mudriji! Možete ih iskoristiti na puno slasnih načina, nudimo i recept

Piše SD SPIZA
29. srpnja 2023. - 16:43

Mala, a tako moćna. Kupina je jedno od najzdravijeg voća i prava škrinja zdravlja. Slasne bobice imaju visoku prehrambenu vrijednost jer sadrže vitamin C, K, B9 i esencijalni mineral mangan. Osim kod naših proizvođača, često ih možemo vidjeti kako rastu u šumama i živim ogradama. Ako vas to vraća u nostalgično djetinjstvo i vikende provedene kod bake i djeda na selu, znate na što mislimo... Svaka bobica, kada sazre, sastoji se od 20-50 pojedinačnih sjemenki poznatih kao koštunice koje su male, pune soka i duboko ljubičasto crne boje.

Zahvaljujući svom nutritivno bogatom sastavu ove male tamnoljubičaste okruglice su prave bombice zdravlja, koje prema različitim provedenim studijama organizmu mogu donijeti niz dobrobiti među kojima su najzanimljive zaštita srca i krvožilnog sustava, zaštita od upalnih stanja poput artritisa, zaštita oralnog zdravlja i prevencija raka, a jedan od benefita konzumacije kupina je i poboljšanje motoričkih i kognitivnih funkcija. Eto, jedite kupine i bit ćete zdraviji, vitalniji i - mudriji.

image
Shutterstock

Sad kad je jasno zašto bismo ih sve trebali jesti, idemo spomenuti načine na koje bismo ih mogli jesti. U svakom slučaju, najviše ćete benefita izvući ako ih jedete sirove, a to, osim čokanjem onako ravno iz zdjelice ili još bolje s grančice, možete napraviti tako da ih dodate u zdjelicu s pahuljicama za doručak voćnu salatu ili u smoothie.

Možete ih dodati sladoledu, bilo da ga sami pravite ili tako da nasjeckane kupine pospete po gotovom sladoledu prilikom posluživanja. Svakako ih pokušajte skuhati sa šećerom u fini umak savršen za preljevanje po slasticama ili pak u sirup za sok koji vam može zaista dugo potrajjati ako ga čuvate u hladnjaku, a nećete pogriješiti ni skuhate li džem, jer od kupina je osobito slastan.

Kupine su "dušu dale" i za pečenje kolača: stavite ih u pitu, same ili udružene s breskvama, jabukama ili kruškama, a ne propustite ih isprobati ni u popularnom cheesecakeu. Predlažemo vam i recept za prefini osvježavajući mousse s kupinama i jogurtom, vrlo jednostavan za pripremu.

image
Shutterstock

Mousse od kupine, jogurta i meda

Sastojci:

500 g grčkog jogurta
2-3 žlice tekućeg meda
300 g kupina
Coulis umak od kupina

Priprema:

Pomiješajte grčki jogurt s medom po ukusu i dobro ‘istucite‘. Polovicu bobičastog voća podijelite u 4 čaše, polijte s malo coulisa i prelijte jogurtom. Za kraj dodajte preostalo bobičastim voćem i polijte s ostakom coulisa. Poslužite i odmah možete uživati u slatkom desertu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 15:50