StoryEditorOCM
Slanoideja za ručak

Piletina na rimski: sve je gotovo za pola sata, ovaj je recept poznate kuharice izazvao pravo oduševljenje, evo zašto...

Piše Spiza SD
7. rujna 2023. - 11:05

Jako dobar recept za piletinu s puno sezonskog povrća i finih začina pronašli smo na stranici poznate kuharice Giade DeLaurentis, Giadzy. Zapravo, do stranice i recepta dovele su nas izuzetno pohvalne kritike na račun Giadine interpretacije poznatog jela, piletine na rimski način. Mi ga još nismo stigli isprobati, ali dok ga čitamo to baš željno iščekujemo. Stoga vam preporučujemo da ga i vi uzmete u obzir.

Piletina na rimski

Sastojci:

4 polovice pilećih prsa bez kože (s rebrima)
2 pileća batka bez kože (s kostima)
1 1/2 žličica soli
1 1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra 
60 ml maslinovog ulja
1 crvena paprika 
1 žuta paprika
80 g pršuta
2 režnja češnjaka 
400 g rajčica (može i iz konzerve)
120 ml bijelog vina
1 žlica svježeg lišća majčine dušice
1 žličica svježih listova origana
120 ml pilećeg temeljca
2 žlice kapara
60 g nasjeckanog svježeg lišća peršina

Priprema:

Začinite piletinu s 1/2 žličice soli i 1/2 žličice papra. U teškoj, velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Kad se ulje zagrije, pecite piletinu dok ne porumeni s obje strane. Izvadite iz posude i ostavite sa strane.

Držite istu tavu na srednje jakoj vatri, dodajte paprike narezane na trakice i nasjeckani pršut te kuhajte dok paprike ne porumene, a pršut postane hrskav, oko 5 minuta. Dodajte češnjak i kuhajte 1 minutu. Dodajte rajčice, vino i začinsko bilje. Dobro promiješajte stružući dno.

Vratite piletinu u tavu, dodajte temeljac i pustite ga da zakuha pa smanjite vatru i pirjajte poklopljeno dok se piletina ne skuha, oko 20 do 30 minuta.

Ako služite odmah, dodajte kapare i peršin. Promiješajte da se sjedini i poslužite. Ako radite unaprijed, prebacite piletinu i umak u posudu za čuvanje, ohladite i ohladite. Sutradan zagrijte piletinu na srednjoj vatri. Umiješajte kapare i peršin i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 00:06