StoryEditorOCM
Savjetizna znanje

Želite najbolji umak od rajčica? Poslušajte savjete slavne kuharice, evo kako ona priprema svoju čuvenu šalšu od poma

Piše Spiza SD
18. srpnja 2023. - 07:10
Overhead view of rich marinara sauce slow cooked all day in an enamel coated cast iron Dutch oven./Shutterstock

Što je ljeto bez šalše od poma? Želite li skuhati šalšu koja pršti od okusa, uvažite savjete koje je na svom YouTube kanalu podijelila slavna kuharica Lidia Bastianich otkrivajući tajnu najboljeg umaka od rajčice. Osobitost Lidijine šalše je u tome što je gotova za samo 20 minuta i što je poprilično pikantna, zahvaljujući dodatku peperoncina.

Lidia za svoj umak koristi isključivo rajčice sorte San Marzano ili Roma i to zbog toga što, kako kaže, rajčice moraju biti slatke i ne smiju biti previše vodenaste. Što se tiče izbora između konzerviranih i svježih, draže su joj ove druge, no priznaje da je bolje uzeti dobre konzervirane rajčice nego nekvalitetne svježe.

Slavna kuharica i autorica nekoliko vrlo uspješnih knjiga o kužinavanju tvrdi da pome za šalšu baš nikad ne usitnjava u blenderu. To je jako loša ideja, upozorava, jer tim postupkom u smjesu ulazi previše zraka, a uslijed blendanja se također izgubio dio boje. Umjesto toha, Lidia rajčice za umak usitnjava u stroju za mljevenje mesa te ih kasnije propasira.

Lidia Bastianich svoju šalšu kuha 20 minuta, znatno kraće od prosjeka, a tako postupa jer voli svježi okus rajčice. Prije nego se baci na kuhanje po potrebi doda još malo vode, grančicu bosiljka koju kasnije odstrani i koji peperoncino, a u nedostatku ovih ljutih papričica poslužit će i par kapi tabasca. 

Što nam još Lidia savjetuje pogledajte u priloženom videu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 08:12