StoryEditorOCM
Savjetiza najbolji rezultat

Savršen gulaš po savjetima slavnog domaćeg chefa: ovo su greške koje mnogi rade, pa im je meso vlaknasto, a šug rijedak

Piše Spiza SD
28. ožujka 2023. - 15:11

Tko god ima ponešto iskustva s kuhanjem, ima svoje trikove za što bolji gulaš, no recepata i savjeta na tu temu nikad nam nije dosta, osobito kad stižu od poznatog domaćeg chefa. Ivica Štruml jedan je od najvažnijih hrvatskih chefova s kraja devedesetih i početka dvijetisućitih godina, nekadašnji glavni chef u Esplanadi, pa kad on dijeli kulinarske savjete, na nama je da pamtimo.

Chef Štruml poručuje kako je najvažniji dio posla kod pripreme gulaša odabir mesa i preporučuje da se za ovo jelo koristi juneći vrat, dok je i plećka dobra alternativa, a meso od buta loš izbor jer će nakon kuhanja u gulašu biti vlaknasto i neće biti mekano kao meso dviju spomenutih pozicija.

Uspješni kuhar savjetuje i da se meso nareže na veće kockice, čak do pet centimetara, jer će meso tako ostati sočnije. Greška je, upozorava chef Štruml, s mesa odstraniti masnoću, jer će se sloj masti pri kuhanju otopiti i jelu dati posebnu notu okusa, no treba se potruditi oko uklanjanja tetiva i opni.

Jako je bitna stavka i dinstanje luka, pri čemu je, savjetuje, bitno osjetiti trenutak pravi trenutak za dodati meso - luk ne smije biti ni previše smeđ, jer se neće dobro razgraditi u maku niti previše svijetao, jer neće biti ukusan.

Pri pripremi gulaša ne smije se štedjeti na vinu, kako na količini, tako ni na kvaliteti. Najbolji izbor je crno i to ono koje ćemo poslužiti uz jelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 19:10