
Unatoč tome što ste odabrali kvalitetan komad mesa, obrok vam može podbaciti. Loša tehnika dežurno je krivac, ali mnogi griješe na jednoj drugoj stavci - meso začine na neodgovarajući način. A za to postoji više razloga.
Okusi se razvijaju tijekom procesa kuhanja, zato na kraju pripreme treba isprobati je li meso dovoljno začinjeno. Temperatura hrane također utječe na to kako doživljavate okuse, ne samo sol, gorke i hlapljive arome pa ih treba prilagoditi neposredno prije posluživanja.
No za početak treba ih točno odabrati.
Govedina se najbolje slaže s inćunima, slaninom, mrkvom, češnjakom, lukom, čilijem, porilukom, hrenom, majčinom dušicom, ružmarinom, gljivama, senfom, maslinovim uljem, crvenom paprikom, crnim paprom, umakom od soje, crnim vinom i soli.
Teletina je u dobrom društvu s inćunima, limunom, mažuranom, kaparima, peršinom, kaduljom, bijelim vinom, maslinovim uljem, rajčicom, origanom, vrhnjem, maslacem, gljivama, bijelim paprom i soli.
Janjetina se ljubi s korijanderom, kuminom, kardamomom, cimetom, češnjakom, lukom, limunom, mažuranom, metvicom, maslinovim uljem, origanom, ružmarinom, majčinom dušicom, crnim vinom, rajčicom, špinatom, jogurtom, crnim paprom i soli.
Svinjetina je najfinija s đumbirom, jabukom, dimom, jabukovačom, lukom, šljivama, kaduljom, kiselim kupusom, zvjezdastim anisom, sezamom, sojom, čilijem, klinčićima, bijelim vinom, medom, slatkim i kiselim umacima, paprom, šećerom i soli.
Većina začina ide dobro uz piletinu, ali po mogućnosti ne bi ugušili sam okus piletine: vrhnje, maslac, češnjak, estragon, timijan, poriluk, limun, limeta, limunska trava, maslinovo ulje, peršin, crvena paprika, vino, soja, rajčica, papar i sol.
Patka se slaže s narančom, višnjom, češnjakom, hoisin umakom, medom, narom, crvenim kupusom, sojom, octom, paprom i soli.
Puretinu je najbolje začiniti maslacem, slaninom, lukom, mladim lukom, sezamom, maslinovim uljem, sojom, gljivama, vinom, pilećim temeljcem, paprom i soli.
Guska će biti najslasnija s đumbirom, crvenim kupusom, jabukom, limunom, šljivama, jabukovačom, lukom, peršinom, bijelim paprom i soli.