StoryEditorOCM
Savjetidoskočite problemu

Ovo je jedna od najvećih pogrešaka u pripremi mesa. Sve ostalo možete izvesti besprijekorno, ali ovo će sve upropastiti

Piše Spiza SD
18. rujna 2023. - 07:10

Unatoč tome što ste odabrali kvalitetan komad mesa, obrok vam može podbaciti. Loša tehnika dežurno je krivac, ali mnogi griješe na jednoj drugoj stavci - meso začine na neodgovarajući način. A za to postoji više razloga.

Okusi se razvijaju tijekom procesa kuhanja, zato na kraju pripreme treba isprobati je li meso dovoljno začinjeno. Temperatura hrane također utječe na to kako doživljavate okuse, ne samo sol, gorke i hlapljive arome pa ih treba prilagoditi neposredno prije posluživanja.

No za početak treba ih točno odabrati.

Govedina se najbolje slaže s inćunima, slaninom, mrkvom, češnjakom, lukom, čilijem, porilukom, hrenom, majčinom dušicom, ružmarinom, gljivama, senfom, maslinovim uljem, crvenom paprikom, crnim paprom, umakom od soje, crnim vinom i soli.

image
Shutterstock

Teletina je u dobrom društvu s inćunima, limunom, mažuranom, kaparima, peršinom, kaduljom, bijelim vinom, maslinovim uljem, rajčicom, origanom, vrhnjem, maslacem, gljivama, bijelim paprom i soli.

Janjetina se ljubi s korijanderom, kuminom, kardamomom, cimetom, češnjakom, lukom, limunom, mažuranom, metvicom, maslinovim uljem, origanom, ružmarinom, majčinom dušicom, crnim vinom, rajčicom, špinatom, jogurtom, crnim paprom i soli.

Svinjetina je najfinija s đumbirom, jabukom, dimom, jabukovačom, lukom, šljivama, kaduljom, kiselim kupusom, zvjezdastim anisom, sezamom, sojom, čilijem, klinčićima, bijelim vinom, medom, slatkim i kiselim umacima, paprom, šećerom i soli.

image
Shutterstock

Većina začina ide dobro uz piletinu, ali po mogućnosti ne bi ugušili sam okus piletine: vrhnje, maslac, češnjak, estragon, timijan, poriluk, limun, limeta, limunska trava, maslinovo ulje, peršin, crvena paprika, vino, soja, rajčica, papar i sol.

Patka se slaže s narančom, višnjom, češnjakom, hoisin umakom, medom, narom, crvenim kupusom, sojom, octom, paprom i soli.

Puretinu je najbolje začiniti maslacem, slaninom, lukom, mladim lukom, sezamom, maslinovim uljem, sojom, gljivama, vinom, pilećim temeljcem, paprom i soli.

Guska će biti najslasnija s đumbirom, crvenim kupusom, jabukom, limunom, šljivama, jabukovačom, lukom, peršinom, bijelim paprom i soli.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 20:40