
Palačinke su mnogima od nas jedno od prvih jela koje smo naučili spravljati, ali uvijek nam dobro dođu savjeti za još bolji rezultat. Ako su vam cilj još mekše i ukusnije palačinke, obratite pažnju na ove pojedinosti.
Mnogi misle da će im palačinke biti ukusnije i mekše koriste li isključivo mlijeko, no istina je da čisto mlčijekoi rezultira žilavijim palačinkama - pomiješajte ga s vodom i ugodno ćete se iznenaditi. Ako je voda gazirana, još bolje - tijesto će biti pjenušavije, što će rezultirati prozračnijim i mekšim palačinkama.
Mnogi, također, vjeruju da će im palačinke biti bolje što više jaja i stave u smjesu, ali griješe. Previše jaja najčešći je krivac za gumastu teksturu. Bitno se držati optimalnog omjera, a taj glasi 2 jaja na svakih 500 ml mlijeka, odnosno, sukladno gore spomenutom savjetu, mješavine mlijeka i (gazirane) vode.
Posljednja, ali ne manje bitna stavka je brašno, odnosno njegova koiličina i način na koji s njim postupate. Obavezno ga prosijte, neki tvrde da je to dobro napraviti čak nekoliko puta, a što se tiče količine, na 2 jaja i 500 ml tekućine dodajte 300 g brašna. Kako su tijesta često vrlo nepredvidljiva, a i ukusi se razlikuju, ova količina može blago varirati.