StoryEditorOCM
Savjetiuvijek pale

Može li se spasiti presoljeno jelo? Primijenite ove trikove i nitko neće ni primijetili da vam je ‘poletila ruka‘

Piše Spiza SD
6. svibnja 2023. - 07:10

Svima nam se bar jednom dogodilo, a ako nije, to može značiti samo da ne kuhate dovoljno dugo ili često. Mislimo na presoljavanje, jednu od najčešćih pogrešaka prilikom kuhanja. Da, dogodilo nam se svima bar jednom, nekima i više puta, ovisno od toga koliko smo ležerni pri baratanju soljenkom i/ili zaboravni, no ono što je u ovoj priči puno važnije jest pitanje - može li se presoljeno jelo spasiti? I kako?

Odgovor nam daje kemija. Mislimo na školski predmet, ne na dodavanje kemikalija u jelo. Ako se slučano sjećate iz školskih dana, određena svojstva tvari međusobno se neutraliziraju - primjerice, lužnatost i kiselost, kao u slučaju mješavine sode bikarbone i limunovog soka koju rado koristimo za čišćenje na prirodan način. U skladu s time, ako u presoljeno jelo dodate kiseli sastojak - limunov sok, ocat, rajčice - njihova će kiselost neutralizirat i sol.

image
Shutterstock

Ako to ne pomogne, ili se dodavanje spomenutih sastojaka kosi s receptom, pokušajte prekomjernoj soli stvoriti konkurenciju. Dodajte začine. Najkorisniji od njih je šećer, koji će uravnotežiti slanost.

Prekomjernu slanoću možete pokušati i razrijediti. Doslovno, vodom, ako je riječ o juhi, ili pak dodacima poput vrhnja za kuhanje, punomasnog mlijeka i ricotta sira, ako je riječ o varivima, umacima i rižotima. Njihova prirodna kremastost pomoći će da na nepcu nešto slabije osjetite da je jelo presoljeno, a šećer iz mlijeka pobrinut će se za uravnoteženje okusa.

Najjednostavniji trik za spašavanje presoljene hrane je dodavanje krumpira i kao stvoren je za juhe, variva i slična jela. Jednostavno dodajte sirovi krumpir narezan na kockice i dok se bude kuhao upit će nešto tekućine, ali i nešto soli koja je u njoj otopljena.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 15:03