StoryEditorOCM
Savjetidobro je znati

Je li dobra ideja zamrznuti tikvice? Bez jednog bitnog detalja očekuje vas gorko razočaranje - propast će vam sav trud!

Piše Spiza SD
2. kolovoza 2023. - 07:20

Dok uživate u ljetnom obilju tikvica možda vam je palo napamet kako bi bilo dobro zamrznuti koju za zimsko doba, kad nema domaćih tikvica, a uvoznima cijena leti u nebo. No ako vam je plan ubaciti u led koje kilo tikvica onako u komadu, jednom kad ih odmrznete poželjet ćete da ste ih pojeli odmah umjesto da ste ih pospremili za zimu. 

Tikvice slabo podnose led i jednom kad se odmrznu lako "odu u vodu". I što ćete onda s tim gnjecavim povrćem? Doduše možete od njega skuhati krem juhu, ali to je manje više sve. Zbog toga ih je puno bolje prethodno malo obraditi.

Najlakše ih je narezati na fetice ili kockice. Komadiće zatim treba poredati na tacnu, ubaciti u zamrzivač pa ih, nakon što su se zamrznuli, prebaciti u vrećice za zamrzavanje. Moći ćete ih koristiti u varivima, juhama i rižotima, ako vam ne smeta kad su tikvice u rižotu malo gnjecave.

Ako su vam draže tikvice koje su bolje sačuvale svoj oblik, tada ih prije zamrzavanja trebate blanširati jer taj postupak neutralizira enzime zbog kojih se tako lako pretvaraju u kašu. Dovoljno ih je na pola minute do minutu uroniti u kipuću vodu pa hitro prebaciti u jako hladnu vodu, posušiti kuhinjskim ručnikom te dalje nastaviti kako je gore opisano.

Ako tikvice rado koristite u šalšama, popečcima i sličnim jelima u koje idu naribane, tada ih zamrznite naribane, samo dobro odmjerite porcije i nemojte ih sabiti u vrećici.

Jednako tako možete zamrznuti već skuhanu šalšu, a zamrznuti možete i panirane, ali neispržene ili tek napola ispržene tikvice.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 23:07