StoryEditorOCM
Savjeti‘tajni‘ aduti

Dva sastojka uz koja će svako tijesto savršeno uspjeti: bit će mekano i pjenasto, nećete vjerovati kako će narasti!

Piše Spiza SD
3. studenog 2023. - 07:10

Neiskusnima se možda čini da je zamijesiti dobro tijesto tek tako. Ali nije. Treba poznavati određene male tajne ili se pomiriti s tim da ćete uza sav trud dobiti tek prosječan rezultat. Želite li savršeno tijesto pjenaste teksture, morat ćete malo modifocirati recept, bez obzira radilo se o kruhu, pecivima ili tijestu za pizzu. Ne pretjerano, samo ćete mu dodati dva sastojka...

image
Shutterstock

Prvi je škrobno brano, jer znatno poboljšava teksturu tijesta, čineći ga mekšim i prozračnijim. Ne morate ga staviti puno, samo oduzmite do 1/5 brašna i zamijenite ga škrobnim.

image
Shutterstock

Drugi sastojak je griz,zato što popravlja strukturu tijesta i omogućuje mu da se riješi suvišne vlage.

Možete birati na koji ćete ga način koristiti: tako da tijestu dodate jednu žlicu ovog sastojka ili tako da dio brašna (do jedne četvrtine ukupne količine) zamijenite sitno mljevenim grizom. Možda niste znali, ali baš je takvo brašno, koje se radi od fino mljevene durum pšenice od koje se inače radi griz, tajna najboljih pizza i u tu se svrhu koristi u Italiji.

image

tasty italian calzone pizza with fresh ingredients and vegetables

/Shutterstock

Takvo se brašno još naziva griznim brašnom, a picajoli ga obožavaju zato što tijestu daje visok postotak proteina čineći ga elastičnijim pa se zbog tpoga diže puno bolje nego kad je načinjeno od običnog brašna.

Ovakvo e brašno također koristi za posipanje površine za rastezanje tijesta za pizzu, ali i posude za pečenje jer ne samo da joj pomaže da se ne zalijepi nego joj daje daje lijepu hrskavost s donje strane.

image
Shutterstock

Osim za pizzu možete ga koristiti i za druga tijesta jer im daje orašasti okus i prekrasnu boju, a na suptilan način može popraviti i teksturu, što ga čini izvrsnim načinom za poboljšanje kolača.

Keksi, muffini i kruh, osobito focaccia i baguette, bit će vam dobri kao nikad prije posegnete li za ovom namirnicom, a želite li najfiniju domaću tjesteninu koju ste ikad probali, znate što odabrati za osnovnu sirovinu...  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 18:11