StoryEditorOCM
Savjetinovi favorit

Bakin recept za pitu od šljiva još je bolji uz dva mala dodatka: nadjev će biti ukusniji, a tijesto očaravajuće prhko

Piše Spiza SD
7. kolovoza 2023. - 17:38

Svi volimo klasičnu pitu od šljiva i svi imamo obiteljski recept (ili smo ga barem užicali od susjede ili prijateljice). No ako mislite da taj recept ne može postati još bolji, varate se. Sve što trebate napraviti idući put kad budete pekli pitu od šljiva, a mi vam preporučujemo da to bude što prije jer baš su u "stađunu", u svoj uobičajeni recept uklopite dva mala dodatka. Jedan će ići u nadjev, drugi u tijesto.

Po pitanju nadjeva, narezanim šljivama, uz šećer i cimet, obavezno dodajte 2 žlice krušnih mrvica. Mrvice će upiti sok koji će pustiti šljive i tako povezati nadjev, a pored toga će spriječiti da se sav sok pretvori u ljepljivi sirup pa će nadjev biti sočniji i ukusniji.

Što se tiče tijesta, njega trebate podijeliti na dva dijela pa jedan iskoristiti kao donju koru, dok će drugi, izmrvljen ili nariban, ići na vrh pite. Ali ne prije nego što mu dodate grubo usitnjene bademe! Za vrijeme pečenja postat će jako hrskavi i dati gornjem sloju pite divnu hrskavost.

Ako kojim slučajem nemate svoj omiljeni recept za pitu od šljiva, nudimo vam naš - postat će vam najdraži! 

Pita od šljiva

Sastojci:

500 g šljiva
200 g brašna
100 g maslaca
75 g šećera
50 g badema
1 vanilin šećer
1 jaje
2 žlice krušnih mrvica
1 žličica cimeta
1/2 žličice praška za pecivo 

Priprema:

Zagrijete pećnicu na 180 stupnjeva.

Pomiješajte brašno, maslac, jaje, 50 g šećera, vanilin šećer i prašak za pecivo. Napravite tijesto, podijelite ga na pola i jedan dio utisnite u pobrašnjenu posudu za pečenje.

Šljive narežite na četvrtine, dodajte im ostatak šećera, cimet i krušne mrvice. Pomiješajte i rasporedite po tijestu pa stavite peći u zagrijanu pećnicu.

Dok se pita peče, grubo usitnite bademe (to možete obaviti u blenderu uz pulsacije) pa ih pomiješajte s ostatkom tijesta i sve izmrvite u grubu mrvičastu smjesu. 

Nakon 15 minuta pečenja pitu izvadite i pospite je mrvicama tijesta pa je pecite još pola sata.



 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:57