StoryEditorOCM
Receptibaš je prava

Torta vrijedna svake fešte: Sinjanka Helena otkrila nam je kako sprema vrhunsku slasticu od jednostavnih sastojaka

Piše Spiza SD
1. travnja 2023. - 15:22

Svi koji imaju malo iskustva s pečenjem kolača potvrdit će vam da su im, koliko god novih i inovativnih recepata probali, najdraži i najbolji starinski recepti s kvalitetnim domaćim sastojcima. svaka čast meštrijanju s pudinzima i popularnim grickalicama, ali kad želite kolač koji će ostaviti najbolji dojam, bolje je posegnuti za iskušanim, generacijama omiljenim recepturama. Jednu od takvih dala nam je Sinjanka Helena Šepček, koju pratimo na Instagramu Hela i njena kuživancija.

Helena nam je otkrila kako se spravlja omiljena medovik torta, kripna slatka kreacija bazirana na jednostavnim, ali "pravim" sastojcima. Planirate li uskoro kakvu veću feštu ili ste u potrazi za slasticama za nadolazeće blagdane, ovu vam tortu od strca preporučujemo.

Torta medovik

Sastojci:

3 jaja
200 g šećera
1 žličica sode bikarbone
3 žlice meda
750 g brašna
180 g maslaca
900 g milerama
400 g šećera 

Priprema:

Jaja i šećer izmiksajte i kuhajte na pari deset minuta uz povremeno miješanje. Za to vrijeme na laganoj vatri otopite maslac i med pa ih dodajte kuhanoj smjesi od jaja. Maknite s vatre, dodajte sodu bikarbonu i promiješajte. Dodajte pola količine brašna i promiješajte pa dodajte ostatak. Tijesto pokrijte folijom i ostavite da se ohladi.

Ohlađeno podijelite na devet komada i razvaljajte kore na masnom papiru na veličinu prikladnu za kalup promjera 26 cm pa pažljivo obrežite rubove. Ostatke tijesta razvaljajte pa pecite za koru koju ćete samljeti za posipanje po torti. Svaku koru pecite oko 5 minuta na 175 stupnjeva Celzija.

Za kremu dobro promješati šećer i mileram pa ohladiti.

U kalupu za torte obloženom acetatnom folijom slažite koru pa kremu dok se kore ne potroše. Ostatak kreme sačuvajte za premazivanje. Posljednju, nepravilnu koru sameljite. 

Ostavite tortu preko noći u hladnjaku. Ohlađenu premažite tankim slojem kreme i pospite mrvicama samljevene kore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 14:49