StoryEditorOCM
Receptinisu za djecu!

Tajni sastojak ovih browniesa nas je zaprepastio, ali ideja je super! A znate li zašto je baš danas pravi dan za njih?

Piše Spiza SD
17. ožujka 2023. - 17:17
Chocolate brownie on dark beer with salted pretzels and chocolate. Delicious brutal dessert for men, sweet foodLapina Maria/Shutterstock

Kako učiniti sočne čokoladne browniese još boljima? Dodajte im "tajni sastojak" za još intenzivniji okus, nježniju teksturu i sočniji dojam. Zvuči jednostavno, ali baš i nije, jer browniesi su - govorimo, naravno, samo o onima s dobrim, odmjerenim receptom - gotovo savršena koimbinacija sastojaka koju je šteta narušiti. Međutim naišli smo na recept s potpuno neočekivanim sastojkom, koiji, kako tvrde oni koji su ga isprobali, dodatno naglašava bogati čokoladni okus i jamči nevjerojatnu sočnost. A baš je danas pravi dan za igrati s e s njim. Jer riječ je o Guiness pivu. A danas je dan sv. Patrcika.

Da ne duljimo više, evo vam recept.

 

Browniesi s Guinessom

Sastojci

1 boca Guinness piva  (355 ml).
175 g maslaca
225 g čokolade
​1/2 žličice instant kave
250 g šećera
3 jaja
1 žličica čistog ekstrakta vanilije
125 g brašna 
1/2 žličice soli

Za glazuru: 

15 g maslaca
240 g šećera u prahu
2–3 žlice reduciranog Guinnessa 
1 žličica instant kave
1/2 žličice čistog ekstrakta vanilije
1/4 žličice soli

Priprema:

Zakuhajte Guinness, smanjite vatru i pustite da dvadesetak minuta lagano kuha dok se ne reducira. Pustite da se ohladi.

Zagrijte pećnicu 175°C i namastite četvrtasti kalup za pečenje.

Maslac otopite s čokoladom na laganoj vatri, malo ohladite pa dodajte šećer i oko 120 ml reduciranog piva (ostatak će vam trebati za glazuru). Dobro izmiješajte pa dodajte jaja i ekstrakt vanilije. Promiješajte pa dodajte brašno, sol i instant kavu. Tijesto ulijte u pripremljenu posudu za pečenje.

Pecite 30-ak minuta, a zatim čačkalicom ubodite po sredini - ako je na njoj tek nekoliko mrvica, browniesi su gotovi. 

Izvadite iz pećnice i stavite na rešetku da se potpuno ohladi. U međuvremenu pripremite glazuru.

Izmiksajte maslac dok ne postane pjenast, dodajte mu šećer u prahu, a kad se smjesa ujednači umiješajte 2 žlice reduciranog Guinnessa, instant kavu, ekstrakt vanilije i sol. Po želji dodajte još Guinessa za jači okus.

Premažite browniese glazurom, a po želji kolač dodatno ukrasite perecima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. ožujak 2023 20:09