
Kako učiniti sočne čokoladne browniese još boljima? Dodajte im "tajni sastojak" za još intenzivniji okus, nježniju teksturu i sočniji dojam. Zvuči jednostavno, ali baš i nije, jer browniesi su - govorimo, naravno, samo o onima s dobrim, odmjerenim receptom - gotovo savršena koimbinacija sastojaka koju je šteta narušiti. Međutim naišli smo na recept s potpuno neočekivanim sastojkom, koiji, kako tvrde oni koji su ga isprobali, dodatno naglašava bogati čokoladni okus i jamči nevjerojatnu sočnost. A baš je danas pravi dan za igrati s e s njim. Jer riječ je o Guiness pivu. A danas je dan sv. Patrcika.
Da ne duljimo više, evo vam recept.
Browniesi s Guinessom
Sastojci
1 boca Guinness piva (355 ml).
175 g maslaca
225 g čokolade
1/2 žličice instant kave
250 g šećera
3 jaja
1 žličica čistog ekstrakta vanilije
125 g brašna
1/2 žličice soli
Za glazuru:
15 g maslaca
240 g šećera u prahu
2–3 žlice reduciranog Guinnessa
1 žličica instant kave
1/2 žličice čistog ekstrakta vanilije
1/4 žličice soli
Priprema:
Zakuhajte Guinness, smanjite vatru i pustite da dvadesetak minuta lagano kuha dok se ne reducira. Pustite da se ohladi.
Zagrijte pećnicu 175°C i namastite četvrtasti kalup za pečenje.
Maslac otopite s čokoladom na laganoj vatri, malo ohladite pa dodajte šećer i oko 120 ml reduciranog piva (ostatak će vam trebati za glazuru). Dobro izmiješajte pa dodajte jaja i ekstrakt vanilije. Promiješajte pa dodajte brašno, sol i instant kavu. Tijesto ulijte u pripremljenu posudu za pečenje.
Pecite 30-ak minuta, a zatim čačkalicom ubodite po sredini - ako je na njoj tek nekoliko mrvica, browniesi su gotovi.
Izvadite iz pećnice i stavite na rešetku da se potpuno ohladi. U međuvremenu pripremite glazuru.
Izmiksajte maslac dok ne postane pjenast, dodajte mu šećer u prahu, a kad se smjesa ujednači umiješajte 2 žlice reduciranog Guinnessa, instant kavu, ekstrakt vanilije i sol. Po želji dodajte još Guinessa za jači okus.
Premažite browniese glazurom, a po želji kolač dodatno ukrasite perecima.