StoryEditorOCM
Receptipogledajte majstora

Starinski specijalitet zbog kojeg rastu zazubice: znate li za ovu slanu pitu koja se predivno lista? Dobili smo recept!

Piše Spiza SD
4. studenog 2023. - 17:31

Ako ste se zaželjeli dobre, domaće slane pite i rado biste isprobali jedan novi recept, imamo prijedlog koji će oduševiti sve one kojima se ne da gnjaviti s razvlačenjem jako tankih kora, a nisu se sjetili kupiti gotove. Svidjet će se i svima onima koji iz različitih razloga ne smiju jesti sir ili im trenutno nije pri ruci jer ova se slana pita pravi s maslacem.

Riječ je o starinskom specijalitetu iz susjedne BiH, a pronašli smo ga na izvrsnom Instagramu jedi.ba, čiji nam je autor Ibrahim dopustio da ga prenesemo. Slijedi recept, u kojem su sve mjere na čaše (čaša u ovom slučaju iznosi 200 ml), a u nastavku i video pa ćete vidjeti kako Ibrahim pravi maslenjak. Ako vas ovaj uvod nije uvjerio da ga i vi pokušate napraviti, video sasvim sigurno hoće.

Maslenjak

Sastojci:

4-5 čaše brašna
pola čaše jogurta
1 paketić praška za pecivo
1 žličica soli
1-1,5 čaša mlijeka
pola čaše ulja
100 g maslaca
1 jaje

Priprema:

U odgovarajuću posudu stavite brašno, posolite ga i promješajte. U sredini brašna napravite rupu i dodajte jogurt sobne temperature, prašak za pecivo i toplo mlijeko. Zatim nastavite mijesiti rukama i postupno dodajte mlijeko po potrebi. Potom tijesto podijelite na četiri komada i ostavite da odstoji 15 minuta. Odmoreno tijesto razvaljajte, podlogu premažite uljem pa složite jufke jednu na drugu, premaujući svaku rastopljenim maslacem.

Zatim lagano rukom razvucite tijesto pa smotajte ga kao pitu i uvijte u zvrk. Prebacite ga u podmazanu posudu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi najmanje 1 sat. Odmoreno tijesto prebacite u posudu za pečenje i rukama ga raširite koliko god možete, a zatim ga premažite razmućenim žumanjkom.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180° dok ne porumeni, otprilike 45 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:46