StoryEditorOCM
Slanoovo je jako dobro

Slana pita s neuobičajenim nadjevom oduševit će ljubitelje slasnih hrskavih zalogaja. Ključ uspjeha je u domaćoj panceti

Piše Spiza SD
7. listopada 2023. - 18:09

U posljednje vrijeme svi su se prihvatili istog posla: peku pite. Slatke, slane, u stilu bureka, u stilu gibanice, u stilu štrudela... Pitamo se je li u trgovinama uopće ostalo gotovih kora! A zašto i vi ne biste ispekli jednu pitu? Imamo pomalo neuobičajen, ali izvrstan reecept za slanu pitu od - kupusa.

Priprema se poprilično jednostavno, a za još bolji okus ključno je koristiti domaću pancetu i svinjsku mast. Prema ovom receptu od tijesta i nadjeva oblikuju se dvije veće štruce, no ako je vama draže na drugačiji način spojiti kore i punjenje, radite kako vam odgovara.

image
Shutterstock

Slana pita od kupusa

Sastojci:

1 kg naribanog kupusa
500 g kora za pite
150 g pancete
50 g masti
1 luk
1 žlica šećera
sol, papar

Priprema:

Stavite nasjeckani kupus i lisnato narezan luk u veliku zdjelu i pospite 1 žlicom soli. Promiješajte i ostavite stajati 2 sata pa iscijedite što više tekućine.

Pržite slaninu dok ne postane hrskava. Slaninu izvadite i sačuvajte, a na masnoći od slanine prodinstajte kupus, luk i šećer, po potrebi dodajte još ulja, maslaca ili masti. Kad kupus omekša, umiješajte preprženu slaninu i začinite po želji.

Kuhani kupus raširite po plitkoj, širokoj posudi, da se brže ohladi.

Za to vrijeme uključite pećnicu na 190 stupnjeva i pripremite posudu u kojoj ćete peći pitu.

Tijesto podijelite u dvije hrpe od po sedam listova. Prvih sedam listova premažite masnoćom i posložite jedan na drugi, a zatim uz jedan rub rasporedite polovicu nadjeva. Podvrnite rubove i zamotajte u oblik rolata. Ponovite s ostatkom sastojaka.

Pecite 30 do 40 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju. Pustite da odstoji 15 minuta prije rezanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 05:25