StoryEditorOCM
Recepticarska poslastica

Slana pita bez kore priprema se lako, a pravi je gurmanski užitak. Oduševit će goste, a zgodna je kao doručak ili marenda

Piše T.S.M.
23. siječnja 2024. - 16:14

Jeste li već čuli za carsku pitu? Nema nikakve veze sa zamrznutim povrćem koje se prodaje pod nazivom carska mješavina, ono što joj daje neodoljiv okus puno je draže gurmanima nego pobornicima zdravog života - šunka, sir, kiseli krastavci i paprike, ne trebamo vam više ni nabrajati, sve je jasno.

Spomenut ćemo da je riječ o piti za koju vam ne trebaju gotove kore niti za nju trebate umijesiti tijesto - svo brašno koje se koristi ide u preljev kojim se zaliju svi oni slasni sastojci nakon što su lijepo nasjeckani.

Pita je u presjeku jako dekorativna pa je zgodan izbor za različita okupljanja, a kako može potrajati nekoliko dana, super je ideja za marendu ili kripan zimski doručak.

Carska pita

Sastojci:

200 g šunke
200 g sira
150 g brašna
180 ml kiselog mlijeka
100 ml ulja
4 jaja
3 kisela krastavca
1 kisela crvena paprika
1 prašak za pecivo
začini po želji

Priprema:

Na kockice nasjeckajte šunku, sir, krastavce i papriku.

Odvojite žumanjke od bjelanjaka pa bjelanjke istucite u snijeg. Žumanjke posolite i dodajte im začine po želji, ulje, kiselo mlijeko, brašno i prašak za pecivo. Dobro promiješajte pa dodajte sastojke natezane na kockice, promiješajte još jednom pa lagano umiješajte bjelanjke.

Smjesu istresite u kalup premazan uljem i posut brašnom pa po vrhu pospite malo sezama.

Pecite na 200°C dok ne uhvati lijepu boju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 18:09