
Među nekoć vrlo popularnim kolačima na ovim prostorima bio je desert koji je nosio naziv ruske kape ili ruske šubare. Izrađivao se od biskvitnog tijesta koje se rezalo u krugove pa bi se potpm svaki krug premazao kuhanom kremom i poklopio drugim krugom od tijesta. Kolačićima bi se zatim bočne strane premazivale kremom i sve bi se valjalo u kokos, dok bi se na vrh, što je stvaralo lijep kontrast, stavljala čokoladna glazura.
Eto vam ideje za brz i efektan kolač, no razlog zbog kojeg vam spominjemo ruske kape je u tome što smo pronašli recept za desert koji neodoljivo podsjeća na tu staru poslasticu, samo što se u novoj verziji slastica priprema malo drugačije i puno brže, a rezultat je jako kremast i primamljiv.
Recept smo pronašli na YouTube kanalu Schnelle Rezepte, a sudeći po komentarima pod ovom objavom, nećete pogriješiti ako ga iskušate. Prenosimo recept, a video možete pogledati ovdje.
Brzi kremasti desert
Sastojci:
1 l mlijeka (može biljno)
170 g šećera
130 g brašna
60 g gustina
1 vanilin šećer
2 žlice maslaca
100 g orašastog voća po izboru
100 g čokolade za kuhanje
Priprema:
Zakuhajte mlijeko, smanjite vatru pa mu dodajte šećer, brašno, gustin i vanilin šećer. Kuhajte uz miješanje dok ne dobijete gustu kremu bez grudica.
Maknite s vatre, dodajte 2 žlice maslaca i dobro promiješajte.
Prelijte kremu u čaše od 180 ml i stavite u hladnjak dok se ne stegne.
Ohlađeni desert izvadite iz čaša, prerežite na pola i strane uvaljajte u sitno isjeckane orašaste plodove (ovdje je korišten prženi nesoljeni kikiriki).
Čokoladu otopite i prelijte po vrhu svakog kolačića te po želji sve još ukrasite kokosovim pahuljicama.