StoryEditorOCM
Receptibogata i kremasta

Raskošna torta od oraha bit će kruna svakog stola: imamo recept prave majstorice, otkrila nam je mali trik za bolji okus

Piše T.S.M.
24. prosinca 2023. - 08:15

U najsvečanijim prilikama teško se odlučiti kojoj stastici povjeriti ulogu zvijezde blagdanskog stola. U takvim je situacijama obično najmudriji izbor osloniti se na tradiciju pa odabrati recept s dobro poznatim sastojcima poput oraha. Mi smo upravo takav dobili od Ankice Madunić koju pratimo na Instagramu ankica_torte_i_kolaci, a riječ je o raskošnoj torti od oraha s puno finih tankih kora i bogatom kuhanom kremom.

Ankica, inače prava majstorica u izradi slastica, poručuje da je torta preukusna, kremasta i puna oraha, a otkrila nam je i svoj mali trik za još bolji okus ove predivne torte: orahe, prije nego ih sameljete, trebate najprije ispeći.

image
Ankica Madunić

Orah torta

Recept:

Kore:

10 bjelanjaka
300 g šećera
400 g mljevenih pečenih oraha

Krema:

10 žumanjaka
1,5 vrećica ili 4 žlice pudinga od vanilije
2 vanilin šećera
500 ml mlijeka
150 g šećera u prahu
250 g maslaca

Dodatno:

500 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Miksajte bjelanjke i šećer dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte mljevene pečene orahe pa izmiješajte špatulom. Podijelite smjesu na 6 dijelova pa svaki ispecite zasebno kao koru promjera 26 centimetara na papiru za pečenje koji ste premazali s malo ulja.

Pecite na 200° stupnjeva 10-12 minuta. Možete ih peći po dvije u pećnici ugrijanoj na 160 stupnjeva s ventilatorom. Ako ćete peći jednu po jednu koru, bolje je umutiti pola smjese pa ispeći kore, a zatim umutiti ostatak pa ispeći još kora.

Za kremu skuhajte mlijeko, žumanjke, puding i vanilin šećer pa pustite da se smjesa ohladi. U ohlađeno dodajte maslac izmiksan sa šećerom u prahu. Podijelite na pet dijelova.

Istucite slatko vrhnje u šlag.

Prvu koru premažite kremom, zatim šlagom, pa na to stavite iduću koru. Redajte dok ne potrošite, a zadnju koru premažite samo šlagom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 22:56