StoryEditorOCM
Receptikremast i mekan

Pronašli smo recept za najjednostavniji tiramisu. Ljepši je za posluživanje, a usudili bi se reći da je čak i ukusniji

Piše SD SPIZA
2. siječnja 2024. - 12:35

Tiramisu je među našim omiljenim slasticama, tako lagan, kremast, mekan i još s okusom kave - ma ne može bolje! Međutim, koliko god na oko izgledao jednostavnim, jednom kada ga krenete spremati shvatit ćete da tu ima puno posla.

Ako ste se zaželjeli ovog kolača, a ne provode vam se sati u kuhinji za vas smo pronašli verziju koja zahtijeva puno manje posla, a okus je, usudili bi se reći, možda čak i bolji. Uz to, ovako posluženi tiramisu kolačići ljepši su za posluživanje i olakšavaju dijeljenje.

Tiramisu kolačići

Sastojci:

Biskvit:

200 g maslaca
200 g smeđeg šećera 
100 g granuliranog šećera
2 velika jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
120 g glatkog brašna
2 žličice kave
1 prašak za pecivo
1 žličica soli 
85 g isjeckane tamne čokolade

Punjenje:

350 g vrhnja za šlag
250 g mascarponea
50 ml likera od kave 
2 žličice šećera u prahu
1 žličica ekstrakta vanilije
prstohvat soli
kakao prah za posipanje

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i premažite dva standardna kalupa za 12 muffina maslacem, ako nemate dva pecite u dvije ture. U zdjelu za miksanje dodajte maslac, smeđi šećer i granulirani šećer i mijesite dok smjesa ne postane glatka i prozračna, otprilike oko 4 minute. Dodajte jaja i ekstrakt vanilije te nastavite miksati dok smjesa ne postane pjenasta, otprilike oko 3 minute.

U drugoj posudi umutite brašno, prah kave, prašak za pecivo i sol. Postupno dodajte suhe sastojke u prethodno napravljenu smjesu s maslacem i miksajte dok se ne sjedini, a zatim umiješajte i komadiće čokolade.

Stavite po dvije žlice tijesta u svaki od kalupa za muffine. Prstom napravite udubinu u sredini tijesta. Pecite kolačiće dok ne porumene, oko 15 minuta.

Dok su kolačići još topli, namažite dno čaše maslacem i pritisnite u sredinu svakog kolačića kako biste napravili udubljenje. Pustite da se ohladi 15 minuta u kalupu, a zatim kolačiće premjestite na rešetku i ostavite da se potpuno ohlade.

Za pripremu kreme istucite vrhnje, mascarpone, liker, šećer u prahu, ekstrakt vanilije i sol dok se ne formiraju mekani vrhovi, oko dvije do tri minute. Žlicom stavljajte nadjev od mascarponea na svaki od kolačića, a s preostalim nadjevom ukrasite vrh. Obilno pospite kakaom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 12:27