StoryEditorOCM
Receptiokus djetinjstva

Pohane jabuke nikad nisu bile ovako dobre! Imamo top recept za nostalgičnu slasticu, preskočite prženje ako želite

Piše T. S. M.
13. ožujka 2024. - 08:10

Pohane jabuke, jabuke u šlafroku, jabuke u pašteli ili kako god ih volite zvati najjednostavnija su slastica s jabukama, a mnogima i najdraža. Sve što treba napraviti za slatko jelo čiji miris, a o okusu da ne govorimo, vraća u djetinjstvo je umočiti komadiće jabuke u tijesto slično onom za palačinke pa ih ispržiti. Hm, da, u teoriji.

No što je to uopće "tijesto nalik onome za palačinke"? Ide li u njega jedno jaje ili dva, treba li staviti mlijeko ili mineralnu, je li dobra ideja dodati malo praška za pecivo ili nijie, smijemo li staviti šećer ili će zbog toga smjesa zagorjeti dok se prži...? Eto vidite, niste ni jabuke narezali, a već je toliko pitanja. A još kad krene friganje...

Želite li najbolji uspjeh u pripremi ove poslastice, trebat će vam dobar recept. Mi ga imamo. Prema ovom receptu moći ćete preskočiti friganje - jabuke se peku u pećnici! Ako vam to nije baš "to", a vi ih ipak ispržite. U tom slučaju ne treba vam ulje u pašteli.

Pohane jabuke

Sastojci:

130 g brašna
100 ml mlijeka
35 g šećera
15 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
4 g praška za pecivo (oko pola žličice)
2 jabuke
1 jaje
1/2 žličice vanilije
1/4 žličice cimeta
1 prstohvat soli
šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Jabuke ogulite, narežite na ploške i izvadite im jezgru, pa ih osušite kuhinjskim papirom.

Za tijesto pomiješajte suhe sastojke (osim šećera u prahu), odvojeno pomiješajte mokre, a zatim sjedinite dvije smjese, miješajući dok ne dobijete glatko tijesto.

Umočite svaku krišku jabuke u tijesto, pokrivajući je s obje strane pa je stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i pecite na 180 stupnjeva Celzija oko 20 minuta do pola sata, ovisno o tome koliko ste debelo rezali jabuke.

Kad su pečene, ostavite ih da se malo ohlade pa ih pospite šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2024 10:42