StoryEditorOCM
Slanoukusno i sočno

Pita od lisnatog tijesta s nadjevom punim iznenađenja: je li vam ikad palo napamet spojiti ovo? Zvuči jako dobro!

Piše Spiza SD
14. kolovoza 2023. - 11:48

U sezoni tikvica, poma, balancana i paprika lako zaboravimo da postoji drugo ljetno povrće pa manje-više sva jela planiramo oslanjajući se na spomenutu četvorku. Pečemo ih na grillu, pohamo, koristimo u salatama i šalšama, stavljamo ih na pizze i u pite... ali ova posljednja uloga, mislimo na funkciju nadjeva u pitama, jako bi dobro pristajala i jednom drugom povrću koje je upravo u stađunu, a to je mladi ljetni kupus. Iskušajte ga u ovom receptu koji ga spaja sa slaninom u nadjevu za pitu od lisnatog tijesta i nećete pogriješiti!

Lisnata pita s mladim kupusom

Sastojci:

500 g lisnatog tijesta 
800 g kupusa
75 g slanine
1/2 glavice luka
1 jaje
1 žlica vrhnja
1 žlica svježeg kopra ili 1 žličica suhog
sol, papar

Priprema:
Luk i kupus očistite i sitno nasjeckajte. Slaninu narežite na sitne kockice pa je otopite u širokoj tavi na srednje jakoj vatri. Kad se većina slanine otopi i postane hrskava, dodajte nasjeckani luk i pirjajte na umjerenoj temperaturi dok ne postane mek i staklast. Dodajte kupus i pitjajte uz miješajte dok kupus ne svene. Kad kupus počne hvatati boju, ugasite vatru, dodajte sol, papar i kopar te pustite da se ohladi.

Lisnato tijesto razvaljajte, rasporedite jedan dio na dno posude u kojoj ćete peći pitu pa ga izbockajte vilicom. Dodajte nadjev od kupusa i poklopite drugim komadom tijesta. Izbockajte i njega pa ga premažite jajem koje ste razmutili s vrhnjem. Stavite pitu u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite 25-35 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:33