
Pesto je uvijek dobro imati u hladnjaku, nadohvat ruke. Može vam poslužiti kao namaz i za čas oživjeti i najbezvezniji sendvič, a može vam dobro doći kad gladni banete kući, a u kući - ništa. Odnosno, skoro ništa. Uvijek će se naći koja šačica tjestenine, zar ne? I tu nastupa pesto, pretvarajući pjat sasvim obične manistre u fino, gurmansko jelo.
A da ne govorimo o tome kako vam može dobro poslužiti kao dodatak pečenom mesu, povrću i juhama, kao i da se savršeno snalazi u ulozi dipa za povrtne prutiće ili grickalice poput krekera, grisina i tankog, beskvasnog kruha...
Sad kad je sve jasno recimo koju i o tome zašto bi trebalo isprobavati različite recepte za pesto. Ponajprije zbog toga što je dobro jesti raznoliko, a zatim i zbog toga što se lijepo upoznati s novim okusima. Jedna zanimljiva kombinacija za pesto uključuje mladi grašak, koji je baš u sezoni, premda će vam poslužiti i zamrznuti. Ne propustite je iskušati, jako je dobra!
Pesto od mladog graška
Sastojci:
200 g očišćenog graška
1 režnja češnjaka
2 grančice svježeg bosiljka ili metvice
50 g pinjola
50 g parmezana
maslinovo ulje
sol, papar
Priprema:
Skuhajte grašak i procijedite ga. Češnjak usitnite u mužaru s prstohvatom morske soli pa mu dodajte začinsko bilje i pinjole te sve dobro usitnite.
Kad ste dobili jednoličnu smjesu dodajte i grašak, a kad se smjesa sjedinila dodajte parmezan, papar te 2-3 žlice maslinovog ulja. Dobro promiješajte, provjerite treba li što dodati pa koristite po želji, a ostatak pospremite u staklenku i čuvajte u hladnjaku