StoryEditorOCM
ReceptiNema do meze!

Osvježavajuća salata s neočekivanim sastojkom u glavnoj ulozi: ovaj turski specijalitet ukusna je meza gotova za čas

Piše SD PIZA
27. lipnja 2023. - 14:55

Mrkva je jedno od najzdravijeg povrća. Odlična je za kožu i vid, djeca je vole grickati, a kao glavni sastojak najviše je pronalazimo u tekućim receptima; bilo za guste juhe ili zdravi smoothie. Mrkva je prava je kraljica korjenastog povrća, a upravo ona nam najčešće ostaje kao višak u frižideru. Kako bi iskoristili svu preostalu mrkvu donosimo jedan zanimljiv recept za salatu koju možete jesti kao izdašan umak i prilog, idealan uz meso ili losos, ali i iskoristiti za sendviče i kao namaz za tost. 

Riječ je o tradicionalno turskoj salati od mrkve u kombinaciji s jogurtom i češnjakom. ‘Taratar‘ je izvorno bilo jednostavno jelo, odnosno umak od mljevenih oraha i octa. Koncept se s vremenom proširio i sastojci su se promijenili, a danas je to tradicionalno tursko predjelo ili meza od mrkve čija je priprema vrlo jednostavna. 

Narezana mrkva kuha se sve dok ne omekša, a potom se kombinira s kremastim jogurtom. Slatkoća naribane mrkve savršeno nadopunjuje okus prirodnog jogurta, a sok od mrkve pomiješan s maslinovim uljem stvara šareni i ukusan umak. Ukusan i slastan recept brzo ćete pripremiti, a po želji možete dodati i druge ostatke povrća. 

Havuç tarator/Meza od mrkve

Sastojci:

4 velike mrkve
1 žlica maslinovog ulja
1 žličica soli
2 srednja režnja češnjaka
1/2 šalice običnog procijeđenog jogurta od punomasnog mlijeka
1/4 šalice običnog punomasnog jogurta
svježi peršin
nasjeckani orasi, za ukras

Priprema:

Naribajte mrkvu pomoću ribeža s najvećim otvorima i prebacite je u srednju zdjelu. Zagrijte maslinovo ulje u većoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte naribanu mrkvu i sol te kuhajte. Miješajte često dok mrkva ne omekša, otprilike 3-5 minuta, pazeći da se ne prekuha.

Kad je mrkva skuhana vratite je u zdjelu, izribajte češnjak pa ga pomiješajte s mrkvom. Pustite da se smjesa ohladi na sobnoj temperaturi, bez poklopca, oko 30 minuta.

Dodajte oba jogurta u smjesu od mrkve i miješajte dok se sve ne sjedini. Ohladite, poklopljeno, 30 do 40 minuta. Ukrasite nasjeckanim peršinom i orasima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 00:40