StoryEditorOCM
Slanosvi će ga voljeti

Jede vam se grah, a ostalo vam je mesa od jučer? Spojite ih u gusto jelo nalik gulašu, savršeno prija uz omiljeni prilog

Piše Spiza SD
3. studenog 2023. - 11:37

Ako vam je ostalo mesa od jučerašnjeg objeda, a pritom se radi o pečenoj svinjetili ili piletini, imamo prijedlog koji će vam se sigurno svidjeti. Iskoristite ga za pripremu gustog i ukusnog variva na tragu poznatog Brunswick gulaša. Vama nije poznat? Ma morate se s njim pobliže upoznati: priprema se od pulled pork svinjetine i pečene ili kuhane piletine kojima se dodaju kukuruz, krumpiri i bob te sva sila začina i umaka. Naš prijedlog bob zamjenjuje grahom, a ako vam kukuruz nije po guštu samo povećajte količinu graha. Količina mesa je također prilagodljiva, ali ostale navedene mjere nemojre mijenjati ako želite da konačan rezultat bude gust i neodoljiv. Ovo se jelo tradicionalno poslužuje uz salatu od kupusa, a mi se s tom idejom potpuno slažemo. Uživajte!

Gulaš od graha i pečenog mesa

Sastojci:

300 g pečene svinjetine
300 g kuhane ili pečene piletine
200 g krumpira
200 g graha iz konzerve
200 g kukuruza iz konzerve
1 l pileće juhe ili vode
1 limenka rajčice iz konzerve
1 luk
2 mrkve
2 stabljike celera
3 češnja češnjaka
2 žlice maslinovog ulja
2 žlice maslaca
2 žlice Worcestershire umaka
2 žlice bbq umaka
1 žlica smeđeg šećera
2 žličice suhe majčine dušice
2 žličice senfa
2 žličice soli
1 žličica svježe mljevenog crnog papra

Priprema:

Na tanke ploške narežite luk, a mrkvu i celer narežite na kockice. Češnjak usitnite.Krumpir narežite na ploške.

U većem loncu zagrijte ulje, dodajte maslac i kad se rastopi dodajte luk, mrkvu, celer, krumpir i češnjak. Kuhajte dok češnjak ne zamiriše, oko 5 minuta. Dodajte rajčicu, majčinu dušicu, soli i papar te kuhajte dok ne uzavre.

Zatim dodajte pileću juhu i krumpire i pustite da zavrije. Smanjite vatru i kuhajte dok krumpir ne počne omekšavati, 15 minuta. Dodajte Worcestershire umak, senf i šećer, promiješajte pa ubacite meso, grah i kukuruz te pojačajte vatru na srednju i pustite da lagano kuha dok se ne počne zgušnjavati, oko 20 minuta.

Dodajte bbq umak i kuhajte još 10-15 minuta, kušajte i po potrebi začinite solju ili umakom za roštilj. Poslužite sa salatom od kupusa i kukuruznim kruhom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 01:12