StoryEditorOCM
Slanospecijalitet

Sočna pečena piletina zbog koje ćete polizati prste: tajna je u posebnom umaku, ovo je recept star preko 500 godina

Piše T. S. M.
6. svibnja 2024. - 14:09

Neki od nas usprskos dugogodišnjem iskustvu u kuhinji neke stvari jednostavno nikako ne uspijevaju pripremiti kako treba. Na nekim stvarima uporno zapinju. Za neke od takvih ta točka spoticanja je sasvim obična piletina. Pečena. Nikako im ne uspijeva poći za rukom ispeći je tako da bude sočna i mekana iznutra, a izvana lijepo zapečena, dok su po pitanju okusa uvijek u nekakvom raskoraku s optimalnim - ili im je piletina prezačinjena ili je naprosto bezukusna i bljutava.

Takvima nudimo jedan mali trik - pikantni premaz koji ćr se pobrinuti za sve navedene probleme. Premažete li njime piletinu, bit će lijepo začinjena, očuvat će sočnost, a korica će biti jako primamljiva.

Sve što trebate napraviti je pomiješati sastojke s popisa, premazati piletinu - sve pozicije su dipuštene, od bataka preko bijelog mesa, a najbolje funkcionira s cijelim piletom - pustiti je da upije okuse i potom je ispeći.

image
Shutterstock

Ovaj recept stiže nam iz portugalske kuhinje, a potječe još iz 15. stoljeća. Pretpostavlja se da su ga izmislili portugalski istraživači južnog dijela Afrike koji su na području današnjeg Mozambika pronašli osobitu vrstu ljute papričice koju su domoroci nazivali piri piri.

Prema toj riječi nazvan je umak čiji su sastojak i rečene papričice, a kako je popularno koristiti ga u pripremi piletine, takva se kokoš naziva piri piri piletinom.

Pa evo kako se radi umak piri piri.

Piletina piri piri 

Sastojci:

1 cijelo pile

Za umak:

2 režnja češnjaka
2 grančice peršina ili korijandera
2 srednje ljute papričice
1 čili
1 luk
1/2 pečene ili svježe paprike
1/2 limuna
2 žlice koncentrata rajčice
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica origana ili sličnog suhog začinskog bilja
1 žlica soli
1 žličica papra
1 žličica dimljene mljevene crvene paprike

Priprema:

Sve sastojke ubacite u blender i dobro ih izblendajte u pastu.

Umakom premažite piletinu i ostavite je da se marinira nekoliko sati.

Piletinu pecite u pećnici ili u pekaču na vrući zrak, a ovaj umak je najpopularniji s cijelim piletom koje je tranširano i spljošteno kako bi se što bolje zapeklo. Ako želite iskušati tu tehniku, pile polegnite na prsi, napipajte kralježnicu pa zarežite s obje strane, duž rebara. 

Jakim nožem pritisnite duž donje kosti i na taj način spljoštite pile. Začinite ga iznutra, okrenite ga pa ga uz pomoć dlanova  priljubite za površinu. Zadignite kožu pa u nastaču šupljinu ubacite dio umaka, a ostatak premažite po koži. Pecite oko 45 minuta na 200 stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. prosinac 2024 11:21