StoryEditorOCM
Receptisočno i mirisno

Najbolje mesne okruglice koje ste ikad probali: posebnost im daje mala ‘caka‘ s lukom, nipošto je nemojte preskočiti

Piše Spiza SD
9. svibnja 2023. - 13:41

Mesne okruglice uvijek su pun pogodak, a po ovom su receptu fantastične. Za osobitu sočnost i bogat okus bitan je jedan mali detalj po kojem se razlikuju od svih koje ste do sada probali, stoga ovaj korak nemojte preskakati ni mijenjati. Mislimo na detalj s lukom - najprije ga treba izribati na krupno, a zatim lagano prodinstati i to na maslacu. Vjerujte, zaista čini razliku!

Okruglice potom možete poslužiti s pireom, a možete ih učiniti još boljima uz pomoć jednostavnog umaka u kojemu ćete ih na kraju još malo prokuhati.

Mesne okruglice

Sastojci:

3 kriške kruha bez od kore
200 ml mlijeka
3 žlice maslaca
1 glavica luka
1 jaje
350 g mljevene junetine
250 g mljevene svinjetine
1 žličica soli
1 žličica papra
1/2 žličice muškatnog oraščića
1/2 žličice mljevenog kardamoma

Priprema:

Kruh namočite u mlijeko, pustite da odstoji 10-ak minuta pa usitnite vilicom.

Rastopite 1 žlicu maslaca u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte naribani luk i dinstajte dok ne postane proziran i omekša pa maknite s vatre i ostavite da se ohladi.

Ohlađeni luk umiješajte u kruh, dodajte jaje, mljevenu junetinu i svinjetinu, sol, papar, muškatni oraščić i kardamom. Rukama sve pomiješajte dok se dobro ne sjedini pa ostavite u hladnjaku 20-ak minuta, to će olakšati formiranje okruglica. Po ovom receptu biste trebali dobiti oko 40 komada.

Zagrijte 3 žlice maslaca u velikoj tavi na srednje jakoj vatri pa u serijama zapecite okruglice sa svih strana.

Kad su okruglice pečene, u tavu u kojoj su se pekle, a iz koje ste najprije odstranili zagorene komadiće, dodajte žlicu maslaca i žlicu brašna te napravite zapršku pa ju zatim podlijte vodom (u kojoj po želji možete otopiti komadić kocke za juhu) i pustite da kratko prokuha. Na kraju dodajte malo vrhnja, slatkog ili kiselog, po svom guštu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 13:17