StoryEditorOCM
Receptipravi specijalitet

Mljeveno meso i krumpir u ovom se jelu jako lijepo ljube: idealno je za zimu, a najbolje kad se pripremi na ovaj način

Piše Tea Sumić Miletić
12. prosinca 2023. - 15:23

Polpete od mljevenog mesa s pireom od krumpira popularan su način kombiniranja tih dviju namirnica i svi ga jako volimo, osobito ako je u priču umiješan i dobar umak od rajčice (ako smo vam sad otvorili apetit za tim jelom, evo vam jedan dobar recept), ali postoji još jedno jelo koje ih podjednako dobro spaja.

Nevjerojatno je da nam dolazi iz britanske kuhinje, koja je na glasu kao pomalo bljutava i sklona čudnim spojevima, no ovo je baš tipično britansko jelo i ujedno jedno od onih u kojima se ipak može itekako uživati.

Riječ je o piti kod koje je caka u tome što se smjesa mljevenog mesa koje može i ne mora biti prethodno skuhano prekriva pireom od krumpira koji služi kao poklopac - ne dozvoljava sočnosti da ispari iz nadjeva.

image
Janerik Henriksson/Tt News Agency Via Afp

Ovisno o vrsti mesa, pita se naziva shepers‘s (pastirska) ili cottage(u slobodnom prijevodu seljačka) s tim da se u prvom slučaju radi s janjetinom ili ovčetinom, a u drugom s junetinom. U moderno doba u ovu drugu se također dodaje i svinjetina pa radite kako vam je drago.

Neki ovo jelo čine još boljim tako što pire krumpir dobro začine i dodaju mu malo ribanog cheddara te ga prije stavljanja u pećnicu pospu crvenom paprikom ili sličnim začinima, a vi radite kako vam se čini najbolje. Neki vjeruju da je jelo bolje ako se u pire umiješa malo kuhanog graška ili graha.

U svakom slučaju, ako već niste kušali kako je dobra ovakva pita, trebali biste to ispraviti, a zima je pravo vrijeme za to.

Seljačka pita

Sastojci:

800 g krumpira
500 g mljevene junetine
30 g maslaca
250 ml pasirane rajčice
150 ml slatkog vrhnja
2 režnja češnjaka
1 luk
1 mrkva
malo muškatnog orašćića
malo mlijeka
sol, papar

Priprema:

Skuhajte krumpir u ljusci. Dok se krumpir kuha, ispirjajte meso na luku koji ste prethodno tanko narezali i dinstali dok nije počeo hvatati boju pa mu dodali češnjak i nasjeckanu mrkvu te kuhali uz miješanje dok češnjak nije počeo mirisati.

Kad se meso raspalo na mrvice i uhvatilo boju, dodajte mu pasiranu rajčicu, sol i malo začinskog bilja po želji. Pustite ga da se kuha na laganoj vatri uz povremeno podlijevanje vodom.

Za to vrijeme ogulite krumpir i zgnječite ga pa mu dodajte sol, papar, muškat, maslac i oko 50 ml vrhnja. Po potrebi dodajte malo mlijeka.

Ostatak vrhnja dodajte mesu, promiješajte ga pa ga maknite s vatre. Kušajte, po potrebi dosolite, dodajte papra pa ga prebacite u vatrostalnu posudu premazanu maslacem, rasporedite i poravnajte.   

Po mesu rasporedite krumpir pa sve zapecite u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva oko pola sata. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 08:11