StoryEditorOCM
Slanosavršen spoj

Lignje na kolutiće s domaćim taratar umakom: imamo top recepte, uživat ćete u svakom zalogaju, a ima i ova zgodna caka...

Piše T.S.M.
6. veljače 2024. - 14:43

Što kažete na jednu dobru porciju prženih liganja s domaćiom tartar umakom? Vjerujemo da je ne biste odbili! Nažalost, možemo vam ih ponuditi samo kao ideju za ručak, a izvedba je na vama. Srećom po vas, uz naše recepte ispast će vam baš savršeno.

Kad nabavite lignje, a držimo vam fige da naletite na friške, domaće, po mogućnosti po pristojnoj cijeni, očistite ih i narežite na kolutiće, no pripazite kako ih režete. Optimalno bi bilo rezati ih na kolutiće debele oko centimetar ipo, a potom ih dobro, dobro ocijedite kako biste smanjili opasnost od prskanja prilikom prženja.

image
Brett Stevens/Image Source Via Afp

Kolutiće zatim dobro obrišite pa ih uvaljajte u oštro brašno, jer će na taj način biti puno bolje nego kad se prave s glatkim. Prije nego ih ubacite u ulje pobrinite se da je postiglo odgovarajuću temperaturu, jer ona ne smije biti ni pretjerano jako, kako ne bi brzo izgorjele, niti nedovoljno visoka, kako ne bi upile puno ulja. Ako ne znate kako točno odrediti najbolju temperaturu za prženje, ovdje imate odličan, jednostavan savjet.

Kd je ulje zagrijano kako treba, ubacite lignje uvaljane u brašno pa ih pržite uz povremeno okretanje dok ne postignu lijepu boju i dobiju hrskavu koricu. Izvadite ih na kuhinjski papir i pustite da se ocijede, a za to vrijeme pripremite tartar umak.

image
Yoshikazu Okunishi/The Yomiuri Shimbun Via Afp

U tom trenutku ubacite lignjice i pustite da se lijepo zarumene sa svih strana. Nakon što ih izvadite iz tave, stavite ih na papir koji će upiti višak ulja, a vi se bacite na pripremu tartar umaka.

Naribajte kiseli krastavac i češnjak, pomiješajte ih s četiri do pet žlica majoneze i žličicom senfa. Želite li svježiji okus i još kremastiji umak, dodajte i dvije žlice kiselog vrhnja. Trebat će vam još samo  malo limunovog soka koji će izbalansirati okus. Na kraju još sve lijepo posolite i popaprite po svom ukusu, a neće škoditi ni malo svježeg peršina.

Uživajte. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:57