StoryEditorOCM
Savjetiza top rezultat

Želite li najbolje pržene krumpiriće, fritule i lignje na kolutiće, morate znati za ovu caku. Sve što vam treba je...

Piše T.S.M.
24. siječnja 2024. - 09:52

Tko ne voli frigano? Samo onaj tko ga ne zna dobro napraviti! Ako vam prženi krumpirići, lignje na kolutiće, fritule, kroštule ili pak pohano meso nikad ne ispadnu baš kao što ste planirali, vrlo je moguće da imate problema s tehnikom, no na sreću to se da ispraviti bez prevelikog kompliciranja.

Ono što je ključno za prženje je optimalna temperatura ulja, a ta ne smije biti previsoka jer će vam ono što frigate za čas izgorjeti ili će, u slučaju debljih komada, na površini brzo potamniti, a u sredini ostati sirovo. Ako je, pak, preniska, hrana vam se neće zagrskaviti nego će ostati bljedunjava i gnjecava ili će pak upiti previše ulja.

image
Shutterstock

Kako pogoditi pravi trenutak za ubaciti hranu u ulje? Lako, kupite kuhinjski termometar ili naučite primjenjivati jedan od najstarijih kuharskih trikova. Onaj s kuhačom. 

Sve što trebate napraviti je uroniti vrh ručke u ulje i promatrati što se događa. Ako se ne događa ništa, ulje nije dobro zagrijano. Ako se oko kuhače počnu stvarati mjehurići koji se dižu, došli ste do temperature koja je najbolja za prženje.

image
Shutterstock

A kako bi ta temperatura ostala u okviru optimalnih vrijednosti, potrudite se pripaziti da ne ubacite previše hrane u tavu jer bi lako mogla spustiti temperaturu. Prekrcana tava, osim toga, nije baš najzgodnija za povremeno okretanje hrane koja se prži, što je također bitna stavka za postizanje najboljeg rezultata.

Morat ćete, međutim, pripaziti i da vam temperatura ulja u tavi ne preskoči poželjne temperaturne vrijednosti: čim primijetite da se ulje usred prženja počelo dimiti, malo smanjite vatru.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 01:45