StoryEditorOCM
ReceptiPOIGRATJE SE OKUSIMA

Kremaste lazanje s pestom pravo su otkriće! Nevjerojatno su ukusne, a pripremaju se lako. Znate li ovaj trik s ledom?

Piše T. S. M.
25. ožujka 2024. - 12:34

Što ćete danas pripremiti za ručak? Ako vam se jede nešto mekano, sočno, s puno sira, ali i okusa, naš su prijedlog lazanje s pestom čiji je nadjev kombinacija mascarponea i, naravno, pesta. Pripremaju se poprilično jednostavno, a kremaste su i neodoljive.

Možete koristiti bilo koju vrstu kupovnog pesta, no ovo se jelo najčešće radi s onim klasičnim, od bosiljka. Ako vam je tako draže, pesto možete napraviti i sami pa sastojke prilagoditi svom ukusu - pokušajte s peršinom, rukolom, mladim špinatom i mladim lukom, a sve navedeno možete i kombinirati.

Grašak i špinat koje ćete vidjeti na popisu sastojaka mogu biti svježi ili zamrznuti, a grašak, također, možete zamijeniti bobom.

Jednako tako, umjesto pinjola možete koristiti orahe, bademe, sezam, suncokretove sjemenke ili kombinaciju spomenutih sastojaka. 

Mogućnosti su beskrajne, prepustite se mašti i uživajte.

image
Shutterstock

Kremaste lazanje s s pestom

Sastojci:

190 g pesta
500 g mascarponea
250 g graška
200 g špinata
12 svježih listova za lazanje
85 g parmezana
50 g pinjola
250 ml povrtne juhe (ili vode)
par listova bosiljka za ukras
mlijeka po potrebi
sol, papar

Priprema:

Pesto, 150 g mascarponea i povrtnu juhu stavite na laganu vatru pa ih kuhajte dok smjesa ne postane glatka. Čim smjesa uzavre, dodajte špinat i grašak i kuhajte još nekoliko minuta, zatim dodajte začinsko bilje i sol.

Skuhajte lazanje u velikom loncu vode prema uputama na pakiranju. Kad su al dente, izvadite ih iz vrele vode i prebacite u zdjelu vode s kockicama leda (ovo će odmah zaustaviti kuhanje i osigurati da se lazanje ne raspadnu), ocijedite je i prelijte s malo maslinovog ulja da se ne zalijepi.

Stavite trećinu mješavine pesta u posudu za pečenje veličine otprilike 18 x 25 cm. Poklopite s 4 lista lazanja, zatim premažite trećinom umaka. Poklopite ih s dva lista lazanja, premažite ostatkom umaka i završite lazanjama.

U preostali mascarpone umiješajte dovoljno mlijeka da dobijete konzistenciju bešamela, začinite i prelijte po lazanjama.  Pospite parmezanom i pinjolima pa pecite 35-40 minuta na 180 stupnjeva Celzija.

Prije posluživanja pospite listovima bosiljka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 08:09