
Dok mi na ovim prostorima obožavamo ćevape u lepinji s ajvarom, drugdje - primjerice u Sjedinjenim državama - su daleko popularniji sendviči s mesnim okruglicama i šalšom. Jesu li bolji? Nekako ne vjerujemo, ali nije na odmet provjeriti. IŠmamo dobar recept s kojim vam provjeravanje neće teško pasti. Štoviše, mogli biste itekako uživati...
Sendviči s mesnim okruglicama
Sastojci:
Za mesne okruglice
450 g mljevene junetine
100 g brašna
35 g slanih krekera
60 ml goveđe juhe
1 jaje
g soli
3 g sušenih listića peršina
2 g suhih listova origana
2 g papra
1,5 g češnjaka u prahu
1 g sušenog bosiljka
0,1 g mljevene crvene paprike
Za umak:
800 g konzervirane rajčice
1,5 g sušenog bosiljka
1,5 g suhih listova origana
4 g šećera
1,5 g soli češnjaka
Za sendviče:
5 duguljastih bublica (subrolls)
10 kriški sira provolone ili mozzarella
Priprema:
Za mesne okruglice sameljite krekere pa im dodajte sve sastojke osim mesa. Promiješajte i pustite da odstoji 10 minuta kako bi krekeri upili tekućinu. Dodajte meso i miješajte dok se ne sjedini.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzija. Oblikujte 15 mesnih okruglica veličine golf loptica i lagano ih pospite brašnom. Stavite mesne okruglice jedan centimetar jedna od druge na lim za pečenje prekriven masnim papirom i pecite 20 -25 minuta.
Dok se mesne okruglice kuhaju napravite umak: dodajte sve sastojke u lonac i promiješajte da se sjedine. Pirjajte 10-15 minuta.
Kad su okruglice gotove, prebacite ih u umak.
Prerežite bublice na pola i prekrijte ih sirom. Pecite na visokoj temperaturi 2-3 minute, dok se sir ne otopi. Izvadite iz pećnice. Na svaku podlogu stavite 3 mesne okruglice, a zatim veliku žlicu umaka. Poslužite odmah.