StoryEditorOCM
Receptiuživajte

Izvorni recept za sarajevske ćevape, ispast će vam super pekli ih na tavi ili na roštilju! Evo i kako napraviti somune

Piše Spiza SD
20. svibnja 2023. - 10:10

Mnogi će vam reći da su domaći ćevapi bolji od bilo kojih iz čevabdžinice, osobito ako ih poslužite uz friško pečene domaće somune. sve što vas dijeli od toga da se uvjerite u istinitost ove tvrdnje je recept, a mi imamo jedan za one "prave" sarajevske ćevape, kao i recept za domaće somune. Pecite i uživajte!

Sarajevski ćevapi

Sastojci:

1500 g junetine
200 g janjetine
100 ml vode
3-4 režnja češnjaka
2 žličice sode bikarbone
1-2 žličice soli

Priprema:

Junetinu, najbolje od plećke, sitno nasjeckajte. Nasjeckajte i janjetinu.  

Češnjak kratko prokuhajte u 100 mililitara vode. Vodu dodajte mesu, posolite, promiješajte i pokrijte krpom pa pustite da odstoji na sobnoj temperaturi oko sat vremena. Potom meso dvaput sameljite, pokrijte te pustite da odstoji još sat vremena.

Nakon toga dodajte sodu bikarbonu, dobro promiješajte i oblikujte ćevape. Ako ih planirate peći na roštilju, pecite ih na jakoj vatri, a rešetku dobro premažite uljem. Ako ćete ih peći u tavi, stavite ih tek kad se dobro zagrijala. Okrećite ćevape dok se peku da se dobro ispeku sa svih strana i pazite da se ne prepeku. 

Somuni

Sastojci:

400 g brašna
250 ml tople vode
50 ml ulja
1 vrećica kvasca
1 žličica šećera
1 žličica soli
 

Priprema:

Pomiješajte kvasac, vodu i šećer, kad se digne dodajte ga ostalim sastojcima, pomiješajte pa poklopite. 

Kad se tijesto udvostruči, oblikujte loptice, svaku spljoštite u lepinju i vrh joj pritisnite prstima. Zarežite svaku nožem nekoliko puta uzduž i poprijeko,  premažite vodom i pecite 15 minuta u pećnici zagrijanu na 250 stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. ožujak 2024 01:52