StoryEditorOCM
Receptinećete falit!

Imamo odličan recept za Veliki petak, pomazat ćete pjat! Tko bi rekao da se lignje tako lijepo ljube s ovim sastojcima?

Piše T. S. M.
29. ožujka 2024. - 08:10

Veliki petak za mnoge od nas znači obavezni post. Nema mesa, nema šunke, nema niti jaja. U svemu ćemo tome, uopstalom, do sita uživati za koji dan. No danas ćemo se baciti na bakalare, gregade, brujete, frigadure, buzara i slična jela koja se uklapaju u pravila o postu, ali su pritom dovoljno ukusna da im se čovjek može veseliti.

Jedno od takvih je jelo koje se za vrijeme posta rado jede u Italiji, a nama je drago jer kombinira nairnice koje i u Dalmaciji obožavamo. Šta kažete na lignje u šugu od poma s bižima i kumpirom? Ma već vam je po sastojcima jasno da s ovim receptom nećete falit!

Lignje s graškom

Sastojci:

600 g liganja
250 g krumpira
240 g pelata cherry rajčica (1 konzerva)
150 g graška
100 ml suhog bijelog vina (ili vode)
1 luk
maslinovo ulje
sol, papar 

Priprema:

Lignje mogu biti svježe ili zamrznute, bitno je da su narezane na kolutiće i odmrznute, ako ste se odlučili na one iz leda.

Krumpir ogulite, operite i osušite pa ga narežite na kockice, a luk sitno nasjeckajte.

U plićoj, široj teći na maslinovom ulju prodinstajte nasjeckani luk, kad omekša dodajte grašak i rajčice. Zalijte vinom, pričekajte da ishlapi alkohol pa pirjajte deseta minuta, a po potrebi dodajte još malo vode.

Dodajte lignje pa kuhajte još dvadesetak minuta na laganoj vatri, po potrebi dodajte još malo tekućine te s vremena na vrijeme promiješajte. 

Kad su krumpir i lignje mekani, ugasite vatru, poklopite i pustite da odstoji desetak minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2024 20:02