StoryEditorOCM
Slanodelicija

Arambaši su mnogima draži od sarmi, ali ne znaju svi po čemu se razlikuju. Nudimo vam pravi sinjski recept pa provjerite

Piše T.S.M.
14. siječnja 2024. - 17:08

Je li vam dosta sarmi? Jeste li za malu promjenu repertoara? Može, kažete, ali malu. Evo vam onda recept za arambaše, sastojci su slični, kao i način pripreme, a rezultat je ipak poprilično različit.

Recept koji vam nudimo dobili smo od Sinjanke Helena Šepček, koju pratimo na odličnom Instagramu Hela i njena kuživancija na kojem je objavila ne samo ovaj recept nego i kratko i jasno objašnjenje po čemu se točno razlikuju sarme i arambaši.

image
Helena Šepček

"Iako naizgled podsjeća na sarmu, arambaši se razlikuju po mnogočemu. Meso za arambaše se ne mlije, već se ručno sicka na sitne komadiće. Dodaju se začini koji nisu uobičajni za sarme,  a ono najbitnije je da se ovde riža ne dodaje mesu", ustvrdila je Helena, a mi prelazimo na stvar, odnosno - na recept. 

Hele ga je napisala "kako i govori", pa smo ga malo uredili i rekonstruirali da slučajno nekome tko nije na "ti" sa sinjskim izrazima priprema arambaša ne pođe ukrivo. Bilo bi zaista šteta.

image
Helena Šepček

Arambaši

Sastojci:

600 g junetine
400 g svinjetine
150 g slanine
 2-3 srednje velika luka
 3-4 češnja češnjaka
1 glavica kiselog kupusa
rezani kiseli kupus po potrebi
peršin
naribana korica jednog limuna
muškatni oraščić, cimet, klinčić prema ukusu
goveđa kost
sudžuk
1 žlica svinjske masti
malo koncentrata rajčice
sol, papar

Priprema:

Meso nasjeckajte na kockice. Napravite pešt od slanine, luka, češnjaka i peršina tako da ih sitno isjeckate i pomiješate.

Meso začinite, pripazite na količine začina, dodajte mu pešt i sve dobro izmiješajte pa ostavite smjesu da se odmara barem jedan sat.

Za to vrijeme glavicu kiselog kupusa očistite, odstranite korijen, a listove operite. Nanesite nadjev na svaki list pa oblikujte arambaše i posložite ih u posudu u kojoj ste na dno stavili sitno rezani kupus i goveđu kost te jednu žlicu svinjske masti.

Nakon što ste složili jedan red, prekrijte ga rezanim kupusom, pa složite novi sloj arambaša, zatim stavite novi sloj kupusai na vrh stavite komad suhog svinjskog mesa, (Hela koristi sudžuk), malo koncentrata rajčice i dolijte vode i pristavite na vatru te kuhajteb bez miješanja dok sve nije gotovo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 08:16