StoryEditorOCM
PričePovratak korijenima

Jeste li za pašurate na glogoj? Na Hvaru peku zaista posebne fritule, vrijedi ih isprobati! Dobile su i svoju knjigu

Piše Mirko Crnčević
24. prosinca 2023. - 16:33

Autentična dalmatinska kuća u Vrisniku ovih dana bila je mjestom predstavljanja prve knjige autorice Klaudije Gamulin pod nazivom Pašurate - slatko "na glogoj", čiji izdavač/nakladnik je obrt Riva iz Staroga Grada. Predstavljanje je upriličeno na OPG-u Terra Arhaica, a u organizaciji udruge Povratak korijenima koja ima za misiju promicanje kulture ruralnih područja.

Recenzije su napisale profesorica Zorka Bibić iz Hvara te čakavska pjesnikinja i spisateljica Marica Buratović iz Staroga Grada, a u predstavljanju knjige uz autoricu su sudjelovale profesorica Ivana Belić Mustapić iz Jelse i nastavnica slastičarstva Viktorija Čolić Serdar iz Staroga Grada.

image

Ivana Belić Mustapić, Klaudija Gamulin i Viktorija Čolić Serdar

Vilma Matulić

Inače, za one koji to ne znaju, pašurate su hvarski naziv za priobalnu inačicu fritule, a "na glogoj" znači spravljanje tijesta zaparivanjem brašna. Knjiga je nastala kao rezultat višegodišnjeg istraživanja i sastavljena je od dva dijela. Općenito o pašuratima u prvom dijelu knjige i recepti kao sastavni dio drugog dijela. Riječ je o pozamašnom, nevjerojatnom broju od čak 74 različita recepta za istu slasticu.

image
Vilma Matulić

- U iščekivanju Božića, predblagdansko vrijeme uvijek nas, bez razlike, sjeti na djetinjstvo i pobudi sjetnu toplinu oko srca. To je vrijeme koje evocira uspomene na prošla vremena, toplinu doma, obiteljska druženja oko stola i tradiciju koja sve to dodatno začini. Nama na Hvaru, najbliže srcu su naravno tradicije od Božića našega otoka. A njih nalazimo slušajući klapske kolendne pjesme, uz bićerin prošeka, odlazeći na mise zornice, u svjetlosti ognja pred crkvama ali ponajviše u vlastitom domu gdje vrijeme adventa povezujemo s okusima i mirisima koje od rođenja nosimo zapisane i sačuvane u sjećanju kao najveće blago – rekla je Klaudija za predstavljanja knjige, vrsna pjesnikinja i interpretatorica baštine.

image

Recept Lukrecije Sušić

Vilma Matulić

Tome dodaje da Pašurate – slatko "na glogoj", nije samo još jedna u nizu dalmatinskih kuharica, čak štoviše, to uopće nije kuharica kako bi ste na prvu promislili. Ona prikazuje koliko je ta slastica ukorijenjena u našem društvu, koliki je njen značaj u evociranju najnježnijih uspomena, te kako se kroz vrijeme stvarala i nadograđivala. Kroz dvjesto godina, vrijeme i prilike utjecali su na pašurate ali one su uvijek ostale jednako svima neodoljive. Knjiga predstavlja znanja i vještine, u nezapisanoj oporuci i nevidljivoj "doti" - mirazu majke koja je, isključivo svojim primjerom u praksi, ostavljala u nasljedstvo svojim kćerima.

image
Vilma Matulić

- Zapisi o pašuratima, zalog su za budućnost, ali nude i ohrabrenje da se i vi uputite u avanturu pravljenja zlatnih Božićnih kuglica – poručuje Klaudija, a njena sjajna knjiga o pašuratama zasigurno će dati doprinos gastronomskoj baštini otoka Hvara, sačuvati staro umijeće pravljenja "na glogoj", te je za se nadati da će uz kulturne i povijesne vrednote, Otok sunca, mora i soli dodatno zasladiti.

Isprobajte!

Na jednoj od fotografija priloženih uz tekst vidjet ćete recept Lukrecije Sušić iz Jelse, a ako vam ga je teško pročitati, nudimo vam i ovaj.

Pašurate na glogoj

Sastojci:

500 g brašna
750 ml vode
50 ml rakije
3 žlice šećera
1 žlica maslinovog ulja
1/2 praška za pecivo
malo naribane limunove korice
malo soli

Priprema:

Vodu, šećer i ulje (ili maslac)  prokuhajte. Kad uzavre smanjite vatru i dodajte 3/5 brašna pa dobro izmiješajte da tijesto postane glatko. Maknite s vatre i ohladite.

U preostalo brašno dodajte prašak za pecivo, sol i limunovu koricu. Podijelite na tri dijela.

U ohlađeno tijesto dodajte trećinu mješavine brašna pa ostavite da odmori desetak minuta. Ponovite s drugom trećinom brašna i na koncu umiješajte ostatak.

Dodajte rakiju pa izmiješajte. Stavite ulje da se dobro zagrije.

Tijesto zagrabite rukom i pustite da prođe kroz rupicu između palca i kažiprsta koja nastane kad stisnete šaku. Žlicom koja je umočena u vrelo ulje skinite pašuratu s ruke i spustite u ulje.

Ponavljajte isti postupak sve dok ima mjesta u teći, ali nemojte pretjerati. Pržite pršurate dok ne porumene pa ih izvadite na kuhinjski papir, pustite da se malo ohlade pa pospite šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 01:22